Vplyv supermarketu na malé obchodíky a zmýšľanie ľudí

Pár ľudí si už dávno na sídliskách otvorilo malé obchodíky s potravinami, ovocím a zeleninou, papiernictvo, rozličný tovar, aby uživili seba a svoje rodiny. Poctivo, vo svojom, na seba. A fungovali dlhé roky. Do mnohých sme chodili ešte ako deti pre nanuky, malinovky a naši rodičia na nákupy. Každému tieto obchodíky stačili. Dlhodobo na pravidelné nákupy. Kto chcel viac, zašiel si nakúpiť do mesta.

S príchodom supermarketu pri sídlisku Západ 1 sa však mnohí zákazníci na tieto obchodíky vysrali, až začali mať obchodníci existenčné problémy a vo svojich obchodíkoch sa topia. Museli si začať hľadať inú prácu a možnosť obživy. Tam, kde vznikli nové pracovné miesta, zanikli iné. Taká je to výhoda? Pripraviť ľudí o živobytie?

Prišla doba lakomstva, pohodlnosti, rýchleho biznisu, chamtivosti, hrabivosti, reklamy. A biznisu sú ľudskosť a nejaké hodnoty ukradnuté. Peniaze sú nad všetkým. A tak si supermarkety naháňajú svoje ovečky turniketom do ohrady a vypúšťajú ich až po zaplatení.

Myslíte si však, že vám v malých potravinách budú predávať stovky rožkov z predošlého dňa, ktoré sa nepredali a tak ich večer hodili do mrazáku, lebo im to tak prikázalo vedenie? Takto je to totiž v mnohých supermarketoch. Viem to. Dlhé roky som chodil pracovať do mnohých supermarketov a nazrel som tam všade.

Myslíte si, že malý obchod vyprodukuje toľko odpadu, odpisov, vyhodených potravín? Čím väčší obchod, tým viac odpadu a zbytkov.

Myslíte si, že vám malý obchod predá niekoľkokrát zamrazené a rozmrazené potraviny? Že bude niekoľkokrát preceňovať tovar a prelepovať zľavy? Že zo skazeného mäsa vyrobí nejaký polotovar a bude ho predávať ďalej? Že budú úmyselne hazardovať s vašim zdravím, keď sú tu roky, poznáte ich majiteľov, zamestnancov a oni vás?

Myslíte si, že vám supermarket dáva kvalitu? Je to hnus!!! Celé to zákulisie, skladovanie, manipulácia, výroba. A zákazník sa víťazoslávne tvári, že ako lacno a kvalitne nakúpil.

Na mnohé obchody na sídlisku si pamätáme už z detstva a poniektorí im ostali verní. Iba kvôli nim tu stále ešte sú. Vždy totiž ľuďom stačili. Teraz ale jasajú, že tu máme Lidl. To najdôležitejšie, čo sme na sídlisku Západ 1 potrebovali. Viac ako parkovisko, garáže, parkovací dom, ihriská atď… . A ešte sa nejaký politik tvári, že je to jeho zásluha a zbiera si na tom politické body a sympatie. No to Lidl si vyhliadol pozemok a mesto si ho zázračne schválilo. Napriek iným záujemcom.

A že ľuďom stúpli nároky a chcú nakupovať viac, rozličné veci? Máme snáď malé námestie? Málo obchodov na ňom? Málo supermarketov mimo sídlisk?

Ľudia chcú mať autá, chcú parkovať, mať parkovacie miesta, garáže, parkoviská, no viac je nejaký Lidl? Namiesto parkovacích miest, keď ich je tu nedostatok? A keď ľudia tie autá chcú mať, tak do nich môžu naložiť svoje zadky a ísť si nakúpiť do mesta, keď im nestačí to, čo stačilo dlhé roky. A nie jasať a oslavovať niekoho za to, že tu je nový supermarket a v zápätí na to nadávať, že nemajú kde parkovať.

 

Myslím si, že tí, ktorí rozhodujú, by mohli rozhodovať lepšie.

Pin It on Pinterest

Share This