SÍDLISKO ZÁPAD 1: “HYBAJ DO TARASA NA PIVO”

Krčma U Tarasa je už legenda. A aj keď už niekoľkokrát zmenila názov a momentálne je z nej LOKÁL NA ZÁPADE , už navždy to bude Taras. Miesto, kde stretnete dlhé roky vždy tých istých ľudí, ktorí tu veľa prežili, majú o čom rozprávať, na čo spomínať a o mnohých veciach vedia. Kamaráti, bývalí kamaráti, otcovia kamarátov, otcovi kamaráti, alebo jeho bývalí žiaci. Všetci sa poznajú, pamätajú, prihovárajú sa jeden druhému.

No a čo, že tam vysedávajú pri tých istých stoloch, na tom istom mieste, v dyme a v hluku množstva hlasov, pokrikov, nadávok a smiechu. Takto sa vyrovnávajú s týmto svetom a situáciou. Vytvorili si svoj vlastný malý svet, v ktorom sa stretávajú s kamarátmi pri pive a majú sa vždy o čom rozprávať. Každý deň je o čom. Práca, politika, situácia vo svete, vzťahy, domácnosť, peniaze, spomienky, krivdy zo strany nadriadených atď … . Mnohí z nich naozaj ťažko makajú a nie sú to nejakí tupci bez prehľadu o svete. A po práci si to pivo doprajú pokojne aj v montérkach. A prečo nie? Nie každý venčí psa, bicykluje sa, chodí do prírody, športuje, posilňuje, píše články, číta knihy atď …. Niekto má rád priateľstvo so živými ľuďmi pri stole, nie cez písmená a monitory. Dlhoročné kamarátstva, spomienky, rozhovory pri pive a cigarete s obsluhou, ktorá ich neodsudzuje a rada sa zapojí do rozhovorov, ako je vidieť v niektorých filmoch, kde sa v krčme v družnej debate baví každý s každým.

Druhá vec je, či ich už doma za dverami nečaká naštvaná žena, aby ich ovalila s valčekom po hlave a vyčítala prepité peniaze. Ale takto to funguje na Slovensku od nepamäti. O krčmách, alkohole, naštvaných manželkách a hádkach vzniklo množstvo vtipov a príbehov a treba predsa niekde čerpať inšpiráciu. Ale pozor, nie každý, kto chodí do krčmy, je stroskotanec, beznádejný alkoholik, násilník, lenivec, povaľač, alebo niekto, kto zanedbáva rodinu a domov nedonesie ani korunu.

Všetci máme svoje obľúbené miesta, prostredie, ľudí, kamarátov, koníčky a nie každému sa musí páčiť životný štýl toho druhého. Nech si každý ten život v rámci svojich možností užije tak, ako najlepšie vie.

Pin It on Pinterest

Share This