Živé sochy a politika – viacero uhlov pohľadu

Je na každom človeku, ako vníma politiku a politikov. Čo všetko im dokáže odpustiť, čo od nich prijme, čo akceptuje, kde prižmúri oko. Je taktiež na každom človeku, s kým bude sympatizovať, čo si má myslieť, aký ma mať názor. Či mu stačí politika v štýle „chlieb a hry“, aj keď tie hry majú väčšiu váhu, ako ten chlieb a hrami sa zakrývajú podstatné veci, alebo či sa bude zaujímať o jednotlivé procesy trocha viac. Či bude oslnený pár akciami v štýle „hurááá, koľko tu pre nás mesto robí“ a akosi si nevšimne, že zvyšok roka sa nerobí nič – či už jar, jeseň, Vianoce, Silvester alebo aktivity na sídliskách. Alebo či bude očakávať viac.

Politici premýšľajú ináč. Aspoň tí ambiciózni, ktorí vedia, že s úprimnosťou a férovosťou to netreba preháňať, pretože na prvom mieste je získavanie hlasov a sympatií. Za každú cenu. Majú nastavené iné hodnoty, pretože k tomu všetkému, čo chce aj bežný človek, chcú ešte aj moc. A čo nie je zakázané, je povolené a ešte aj to zakázané sa dá nejako obísť. Politika má úplne iné pravidlá, než si morálne uvedomelý človek myslí. Kto vidí do zákulisia politiky, je jej súčasťou alebo sa venoval/venuje politickej kampani a marketingu, ten vie. Ja som robil množstvo kampaní ľuďom, ktorých som vnímal ako správnych, alebo ako menšie zlo, pretože niekto tam sedieť musí. V zásade však nie pre novoveských politikov. Iba v iných mestách a aj v zahraničí. A môžem vám na rovinu povedať, že je to špinavá hra, kde túžba po moci je viac než férovosť a chrbtová kosť. A je na každom, ako veľmi to vie zakryť. Niečo je v rámci normy, niečo je už cez. Ako keď som napríklad videl hyenu, ktorá si robila kampaň ešte aj na smútočnom zhromaždení. Taký človek si zaslúži rozdrapiť ksicht a nie hlasy.

Politik vs. bežný človek je o koncepcii dvojitej morálky – morálky súkromnej a morálky moci. A ľudia sú tak jednoduchí a toľko sa pachtia za tým, čo práve potrebujú, že kto chce klamať, vždy nájde niekoho, kto sa oklamať dá. A hľadá možnosti, kde všade sa dá ukázať a kde všade sa nájde príležitosť rečniť a zakričať – haloooo tu soooom, existujeeeem.

Aj lojalita sa neberie až tak vážne, pretože keď sa nejaká strana topí, tak je jednoduchšie prejsť do inej, ako pomáhať tej svojej, na ktorej sa viezli a využívali rôzne výhody – napríklad v podobe peňazí na kampane a podobne.

Politik je ale zároveň a v prvom rade človek. Môže na hocijakú akciu prísť. Môže sa tam prechádzať sám, s rodinou, kamarátmi, kolegami. Ako človek, otec, kamarát, brat, manžel… . Druhá vec je, či je vhodné sa na kultúrno-spoločenských akciách pretŕčať ako politik a prísť tam s preslovom, logom, infostánkom, propagačnými materiálmi. Navyše, keď to podujatie neorganizuje ani on, ani jeho strana. Takže je to vlastne lacná kampaň. Prísť na akciu, ktorú vymyslel, zorganizoval a zaplatil niekto iný. Tak ako je to aj na Živých sochách. Každý rok je to hlavne kampaň vedenia mesta, KSK a tých, ktorí sa tam prídu priživiť. Ale nemali by. Žiadny politik. Nemali by sa pchať ľuďom na oči všade, pomaly aj v kostole či pod vodou v bazéne alebo jazere 😀 Snáď nikomu nenapadne lepiť v lese na stromy plagáty 😀 A je jedno či je to Danko, Bugár, Dzurinda, Mečiar, Ľupták, Matovič, Sulík, Slota atď… . Lebo keď sledujem diskusie, kde si ľudia dovolili povedať svoj názor, že bolo cez čiaru, aby sa na pódiu objavil Danko, tak sa do nich pustili fejkové profily v štýle, že prezidentka alebo progresívci by im nevadili. 😀 Neviem teda ako na to prišli. Ale… takýchto vygumovaných mozgov, schovaných za fejkové profily je tu veľa. Aspoň sa nemusia báť, že im niekto urve ksicht od hlavy.

Každopádne, vy ste videli niekedy, že by si na naše mesto títo politici spomenuli aj mimo predvolebného obdobia? Aby sa prišli do nášho regiónu ukázať na podujatia, ktoré nie sú pre nich výhodné? Videli ste, že by Danko, Fico, Kotleba, Dzurinda atď…, organizovali nejaké podujatia u nás?  Alebo aby robili niečo na sídliskách? Niečo, čo neplatí mesto? Niečo, kde by sa neprišli iba priživiť a čo by nebolo iba z vypočítavosti pred voľbami?

Alebo, keď sa odlepíte od mobilov, skúste sa pozrieť na budovu mestského úradu. Ako krásne vyzerá. Toto je vizitka. Že keď tu bola návšteva z iného mesta, tak žasli, ako môže byť takáto budova v takom stave. Toto si treba pofotiť. Ako krásne tu máme. V akom stave sú historické budovy.

Na záver:

Keď v lete kričíte hurááá, aké máme skvelé mesto, aké pekné je, kvôli opakujúcej sa drahej akcii, tak som zvedavý, či tak jasáte aj zvyšok roka, kedy sa nerobí NIČ, lebo nie sú peniaze. Ani na Vianoce, ani na Silvestra… . Nič poriadne. Za toto, čo sa robí v lete a zbytočne predražené, by sa dali robiť akcie celý rok a to nie iba na námestí, ale aj na sídliskách. Pretože ja si porovnávam náklady na tieto akcie každý rok a mnoho vecí sa dá vypustiť alebo urobiť ináč. Lebo ja osobne by som chcel vidieť pekný program aj na Vianoce, alebo komunitné aktivity na sídliskách, alebo Silvestrovský program, tak ako bol kedysi. Ale.. mesto si robí reklamu pár opakujúcimi sa podujatiami, aby ľudia jasali a aby zakryli to množstvo prešľapov, prúserov a káuz. Už ani po tej korupčnej afére nikto ani neštekne. A čo neprišli napríklad urobiť otváraciu ceremóniu zdravotného strediska na sídlisku Západ? Čo tam neprišli strihať pásku? 😀 Lebo sa topia v tom množstve otáznikov a prúserov. A tak ľuďom zalepia oči.

Ale ja to z pohľadu obyvateľov chápem, pretože ľudia sa chcú baviť, chcú sa stretávať, zabudnúť na starosti a problémy, kultúrne sa obohatiť. A malo by to tak byť celý rok. A ten záujem o ľudí by mal byť aj mimo predvolebných období.

Každopádne užite si to. Odpočiňte si a strávte príjemné chvíle s blízkymi osobami.

Pin It on Pinterest

Share This