ZÁUJEM O ŠPORT NÁM KVALITU ŽIVOTA NEZLEPŠÍ, ZÁUJEM O VEREJNÉ DIANIE VŠAK ÁNO

Keby tak ako šport ľudí dokázal spojiť aj záujem o veci verejné. Keby sa tak dokázali spojiť napríklad aj pri voľbách. Pretože tým, že to sledujete v telke alebo na internete, sa nezmení nič. Nezmení to ani priebeh, ani výsledok volieb, ani životnú úroveň. Ani kvalitu života, ani prerozdeľovanie peňazí, ani cesty, ani chodníky. Proste, to kričanie “huráááá” pred telkou pri športovom zápase alebo na štadióne nezmení nič. Žiadny zázrak vo veciach, ktoré sa nás naozaj bytostne dotýkajú, sa neudeje.

Na jednej strane hurááá, národné a mestské cítenie pri športe, vlajky, šály, hymna, povzbudzovanie, no keď ide o problémy vlasti, národa, krajiny, ľudu, domova, mesta, sídliska, ulice, tak majú mnohí sklopené uši a nejdú ani voliť. Majú zvesené hlavy pri malej výplate, pri vykorisťovaní, pri šikane, pri hladných deťoch, zmarených snoch, úžere, korupcii, no keď sa hrá zápas, tak sú všetci zrazu bojovníci. Zrazu sa ľudia vedia spojiť a kričať huráááá. No existujú aj podstatnejšie straty, ako to, že niekto prehral zápas. Straty, ktoré sa týkajú kvality života, bytia, pôsobenia či už v práci, rodine alebo osobnom živote.

Byť celý čas zastrčený niekde v zadku a zrazu začať povzbudzovať mesto? Aj keby sme každý jeden zápas vyhrali, zmení sa niečo keď sa pozriete z okna? Pribudnú ihriská, alebo parkoviská? Opravia sa cesty a chodníky? Zrekonštruujú sa historické budovy? Opraví sa, čo sa opraviť má? Zmizne korupcia, rodinkárstvo, špina z politiky a úradov? Mnohé z toho by sa však zmenilo. Ak by ľudí začali zaujímať veci verejné. Keby si tak, ako kurzový lístok, dokázali prečítať napríklad aj nejakú zmluvu mesta; keby tak ako mená hráčov vedeli kto je tu v mestskom zastupiteľstve, na akom úrade je aký vedúci, kto je predsedom výboru v mieste bydliska. Keby tak ako výsledky zápasov ľudí zaujímali aj výberové konania a transparentnosť. Keby tak ako odovzdávanie medailí ľudí zaujímali výročné správy, obsah zastupiteľstiev a hospodárenie mesta s peniazmi. To by sa zmenilo veľa. K lepšiemu.

Pin It on Pinterest

Share This