KONIEC LETA: Aj takto vyzerá začiatok jesene v meste

Aj keď do konca leta ostáva oficiálne ešte pár dní, pre mnohých sa skončilo s prázdninami, nástupom do škôlky, do školy, alebo do práce. Koniec letnej dovolenkovej sezóny zvýšil frekvenciu pozeraní na slnečné fotografie z výletov, s povzdychmi, že by sa ešte pár dní na slnku pri vode hodilo. A v rádiách akoby provokačne stále hrajú hity leta, aj keď sa už podstatne skôr stmieva a večer sa treba viac obliecť.

Čoskoro príroda začne meniť farby a snáď aspoň niektoré letné flirty prerástli do pekných zamilovaných vzťahov, ktoré prežijú aj zimu, Vianoce, Nový rok a aj veľa ďalších rokov, s láskou a porozumením.

Leto ohrozilo a aj vzalo mnohým naivným dievčatám panenstvá, prinieslo príležitosti na prvé alkoholové či drogové skúsenosti, bitky a zber sexuálnych zážitkov, prvé dovolenie ísť niekam ďaleko zabaviť sa, prvé sklamania rodičov z nezodpovedných detí, ale aj rodinné výlety, ktoré ich utužili a vzájomne zblížili.

Zodpovedným rodičom pribudla povinnosť kontrolovať domáce úlohy a pripravenosť školáka na ďalšie vyučovanie a tí ostatní sa tešia, že sa opäť svojich detí zbavia aspoň na pol dňa, kým bude v škôlke, alebo v škole. Nadávajú, že sa opäť museli pri kúpe školských pomôcok riadne buchnúť po vrecku a aké je to zbytočné. Radšej by si za to kúpili fľašu vodky, zaplatili nejaké tie pivá v krčme s kamarátmi, alebo zašli na relaxačné procedúry.

Koniec leta je teda najviac o školákoch, ktorí ráno strapatí a nevyspatí kráčajú do školy, s priťažkou aktovkou, prezuvkami a oblečením na telesnú. Po ceste stretávajú spolužiakov a už sa im vykračuje veselšie, v družnej debate, že čo všetko stihli zažiť, alebo objaviť. Novým žiakom škola umožňuje nájsť si nových kamarátov a nové triedne lásky. Rodičia pritom dúfajú, že sa práve ich dieťa nestane obeťou šikany. Deti vedia byť totiž k sebe veľmi kruté, čo sa môže skončiť veľmi nešťastne.

Tých najmenších odprevádzajú do škôlky rodičia, väčšinou však iba jeden z nich a prajú si, aby sa malý škôlkár nerozplakal. Trhalo by im to srdce. Po ťažkom lúčení cestou do práce dúfajú, že si zvykne na kolektív, stravu, režim a že sa mu nič nestane.
Prestávky, čas vychádzok a poobedie sa nesie v duchu detského kriku, ozývajúceho sa medzi panelákmi, či už na školských dvoroch, alebo na chodníku, keď si vyjdú na prechádzku. Vždy sa nájde niekto, kto sa hanbí chytiť spolužiaka za ruku a trvá to celú večnosť, kým to zvládne.

Nielen deti sa tešia na víkendy, ako na koniec školského týždňa a oddych od učenia a úloh. Aj tí starší opäť vychádzajú von iba cez víkend. Zvyšok týždňa je po lete znova pusto a ticho. Všetko istia víkendové zábavy a nočný život tak, ako pred prázdninami, kedy bolo zábave jedno, aký je deň.

Každopádne, nalaďte sa na príchod jesene, jej atmosféru a ochladenie. Nezabudnite pritom na svoju imunitu a dostatok vitamínov, ktoré napríklad vášmu telu dodá chutné smoothie viac, ako alkohol. 😀

Pin It on Pinterest

Share This