SPIŠSKÁ NOVÁ VES: O domove

Domov je miesto, kde si liečim rany, keď niekomu dovolím, aby mi ublížil.

Keď ma ľudia trhajú na kusy, zavriem sa do svojho kráľovstva, kde v pokoji zregenerujem svoje telo, srdce a dušu, aby som mohol opäť vyliezť a bojovať s veternými mlynmi.

Doma je ten malý kúsok sveta, ktorému rozumiem, keď všetko ostatné prestane mať zmysel. Keď veľký svet nezaujímam, utekám do toho svojho malého svetielka nádeje, medzi periny, knihy, fotky a spomienky, ktoré prikryjú, ako teplá deka, zahrejú ako kakao a pohladia, ako mamine ruky.

Domov je opak všetkého zla, ktoré číha všade vo svete na tuláka, dobrodruha, zvedavca.

Domov je bezpečie, kde môžem vypnúť, uvoľniť sa, zhodiť brnenie a moje kroky nemusí hodnotiť porota, zložená z ľudí, ktorým na to, aby ma pochopili, chýba môj rozum, myšlienky, koža, mäso, orgány a chrbtica.

Domov je miesto, odkiaľ sa ťažko odchádza a cesta je nekonečná. No návraty vždy zbehnú rýchlejšie, v očakávaní, že sa nič nezmenilo, milovaní žijú, sú zdraví, šťastní, stále milujúci a chápaví.

Domov je objatie pre zraneného, ktorý nekrváca navonok, no tá bolesť sa šíri s každou myšlienkou na krivdy, zradu, sklamanie.

Domov je miesto, ktoré opúšťame kvôli zárobku, sláve, kariére, uznaniu a kam sa vraciame pre pochopenie a hojivú masť na zranenú dušu a zlomené srdce.

Domov sú modriny a jazvy, ktoré stáli za to. Domov sú prvé lásky, podania rúk, kamarátstva, detské dobrodružstvá a zodpovedané otázky zvedavého dieťaťa.

Domov sú tajné zákutia, staré známe praskliny v stenách, cestách, chodníkoch, staré graffiti, známy zvuk výťahu a zvončeka, menovka na dverách, nezameniteľná vôňa izieb, nábytku, oblečenia, jedla.

Domov je miesto, ktoré chceme aby zmizlo zo sveta ako posledné a ostalo tu ako záchranné koleso, pomocná ruka, láskavé objatie, pekné slovo, účinný liek.

Domov je ten ostrov, z ktorého nemusíme posielať volania o pomoc, dymové signály a fľaše s odkazmi.

Domovu patrí najviac sĺz. Domov je ten najsilnejší magnet a najväčšia strata v prípade zablúdenia vo veľkom svete.

Domov volá naše meno, nech sme akokoľvek zranení, skazení, zničení, pošpinení, chorí a prijme nás späť. Je to pokojná myseľ a šťastné srdce. Miesto, kde nikomu nie je ľahostajná vaša bolesť, sklamanie, smútok, hlad.

Domov je to miesto, ktoré musíme vytvoriť, uchovať a bojovať zaňho kvôli tým, na ktorých nám záleží.

Domov je panelákový byt v strede sídliska, ktoré je na dlani každému, kto to tu miluje.

Pin It on Pinterest

Share This