NOVOVESKÉ HISTORKY: Rýchla a nenápadná cesta do gamblerského pekla

“Neboj sa, mám to pod kontrolou”, povie Jano a z peňaženky vytiahne ďalšiu bankovku. Zhypnotizovaným pohľadom celú dobu sleduje blikajúce obrázky. Jeden z príznakov závislosti.

 

Obhajovať sa pred známymi a nahovárať si, že nepodľahol a chodí si zahrať len tak pre uvoľnenie, sú nenápadné klamstvá, ktoré sa budú stupňovať do zásadnejších, až nimi človek nasiakne, ako špongia.

 

Jano bol náhodnou návštevou herne očarený okamžite. Asi za to mohlo šťastie začiatočníka, ktoré prišlo prvým vložením bankovky do mechaniky a klikanie na tlačidlá. Podarilo sa mu priniesť domov v peňaženke pár eur navyše a ani si to neuvedomoval, no už bol nahlodaný. Musel sa tam ešte niekedy vrátiť. Veď to boli ľahko získané peniaze.

 

Všetky tie svetlá, zvuky, melódie, vôňa a cinkanie v ňom vyvolávali presvedčenie, že vyhrá. Že smola ostala niekde vonku, v živote pred dverami herne a automat mu poskytne rýchly zárobok. Bez práce a úsilia. A tak každým ďalším kliknutím očakával úspech. Dokonca si nahováral, že každé jedno stlačenie tlačidla je iné a aj jeho zvuk nie je identický s tým predošlým stlačením. V mysli sa so strojom rozprával a prehováral ho, aby mu doprial výhru. Že nechce až tak veľa a nevyhnutne to potrebuje, pretože sa mu v opačnom prípade zrúti svet. Stihol totiž prehrať veľa. Už dávno to nebola päťeurovka, vložená do hladnej mechaniky a hra s najnižšou možnou stávkou. S Janovou pažravosťou a túžbou po vyššej výhre prišla aj odvaha k väčším stávkam do hry. Každý ďalší klik predsa mohol všetko zmeniť. Čo ak automat predsa len vypočuje jeho prosby a dopraje mu jackpot? A tak Jano objavil odvrátenú stranu herne a aj to, že automat nie je telepat, nepremýšľa, nerozumie ľudskej reči, nič necíti a nezaujímajú ho modlitby hráčov, necíti k nim náklonnosť, ani bolesť pri úderoch do tlačidiel.

 

Netrvalo to dlho a prišli prvé klamstvá rodičom, partnerke, rodine. Príchody z práce sa oneskorili,  z bytu začali miznúť veci, ktoré sa dali predať. Elektronika, šperky a ďalšie predmety, zaujímavé pre záložne. Tým sa darí hlavne kvôli gamblerom.

 

Po každej prehre a smutnom odchode z herne sa Jano zaprisahal, že tam už nikdy nevkročí, ale zlosť k sebe samému začala vždy postupne nahrádzať špekulácia, čo keď sa mu najbližšie podarí stratu vyrovnať? Vždy sa nájde niečo, čo môže predať, alebo niekto, od koho si môže požičať. Veď je to len na chvíľu, kým nevyhrá a všetky dlhy obratom vyrovná. A tak sa začal topiť, až narazil na dno, ktoré ho uväznilo. Najhoršie však bolo, že si nepriznal potrebnosť pomoci a sám seba klamal, že to má pod kontrolou a všetko ide podľa plánu. Že on nie je taká troska, ako tí ľudia okolo neho, ktorí si tiež prišli zahrať. Dlhy, klamstvá a vyhýbanie sa ľuďom, ho však pripravili o kamarátov a o partnerku. Ostal sám, aj keď si myslel, že všetci tí závisláci pri vedľajších mašinách sú jeho kamaráti a rozumejú mu.

 

Nikomu netreba zvlášť opisovať, ako sa môže táto závislosť vystupňovať a akých zúfalých činov sú schopní takíto ľudia. Pôžičky, zadlženie, klamstvá, alkohol, drogy, krádeže, prepadnutia, vraždy a siahnutia si na vlastný život. Aj na takýchto ľuďoch si mnohé nebankovky postavili úspešný biznis.

 

Peklo otvorilo svoje neodolateľné blikajúce útroby aj Janovi a všetky tie smutné a tragické príbehy ostali zabudnuté. Nepodstatné. Neuveril im a nepoučil sa. Ani si neuvedomil, ale aj on sa stal jedným z týchto odstrašujúcich príbehov, ktoré si budú ľudia nezávislí na automatoch medzi sebou rozprávať, aby sa taktiež nenamotali.

 

Pin It on Pinterest

Share This