Názor Novovešťana: Raz, dva, tri čierna diera

Spieva v pesničke Katka Knechtová. Spieva v nej síce o vzťahu dvoch ľudí, ale mne sa páči melódia aj refrén. Spojenie čierna diera použijem v súvislosti s verejnými peniazmi a organizáciami, ktoré pracujú s rozpočtom z mesta. Ak som v predošlom blogu písal o kľúčoch od komory s jedlom, tak to teraz trochu rozpíšem.

Fungujem v určitom odvetví už 8 rokov a pri finančných otázkach sa riadim sedliackym rozumom, poznám účtovné procesy a základnú metriku vo financiách. Najviac prichádzate do styku s príjmami a výdavkami. To určuje aj váš hospodársky výsledok, aj možnosti financovať svoju činnosť cez náklady na zabezpečenie príjmu. Prečo to píšem? Pretože mesto ani mestské organizácie nie sú v pozícii podnikateľa, hoci sa rozpočet tvorí na základe príjmov, ktoré sa delia do viacero podskupín. Ide tu však hlavne o udržanie samosprávy a inštitúcií spadajúcich pod ňu. Dobre, poviete si, že to nepotrebujete vedieť. O čo mi ide? O komoru s jedlom.

Z komory dostáva peniaze aj taký STEZ ( správca športových zariadení v meste ), ktorý má na starosti správu a údržbu napríklad športovej haly, štadiónov. V dnešnom digitálnom svete, ak sa vám chce, viete sa pozrieť na finančné výdavky tejto mestskej organizácie cez digitálnemesto.sk ( klikajte na link ). Tam sa dozviete aké služby hradí z verejných peňazí organizácia – výmena, rekonštrukcia a servis zariadení, energie, revízne správy, pracovné oblečenie, kancelárske potreby, potraviny atď. Dodávatelia sa opakujú a nejde o malé sumy za dodanie služieb a tovarov. Pýtam sa sám seba, ako zaručíme efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi, keď nevytvárame priestor pre konkurenčné prostredie? Prečo žiadnych z kandidátov nerieši financie? Prečo sa nikto nechce vŕtať v zmluvách, pripraviť finančný a právny audit? Je to jednoduché. Všetci chcú vstúpiť do komory s jedlom a keď sa nedostanú k stejku, tak nepohrdnú ani rohlíkom so šunkou.

Tak a teraz k tej čiernej diere na peniaze. A nech to neberie nikto ako útok. Ja si viem spočítať dva a dva. Stačí mi na to zverejnený údaj. Mám sa v tom hrabať a pátrať po pravde? Nebudem to robiť. Mám však jeden návrh. Nech rozpočet, ktorý je určený napríklad na zimný štadión alebo športovú halu prevezme vedenie klubov. Čiže komplet aj nepriame dotácie, zmluvy so sponzormi na reklamu atď. A tak sa ukáže kde je sever. Či dokáže vedenie klubov umne hospodáriť s verejnými zdrojmi. Nech sa pripraví finančný a právny audit zmlúv dodávateľov, nech sa vyhlásia súťaže a podpíšu sa výhodné zmluvy pre obe strany. A hlavne nech sa dá priestor novým možnostiam.

Každý za tým vidí boj o moc. Možnosť rozdávať karty našim ľuďom. Skryté úmysly, tajné dohody, provízie, financie na kampaň. Ja tu však vidím veľký priestor zmenšovať čiernu dieru na peniaze.

Blíži sa významný miľník vo vedení STEZ-u. Podľa zdrojov z mesta údajne končí vedenie tejto mestskej organizácie. Kto bude novým “komorníkom” sa špekuluje. Vraj to majú byť mladé pušky, vraj. Bude aj valné zhromaždenie hokejového klubu, kvôli úprave stanov. Tak si vyhrnime rukávy a ukážme občanom mesta, že vieme spolupracovať. Že nám ide o verejný záujem, o prehľadné a transparentné hospodárenie, podporu a rozvoj športu. Preto sa musíme spájať a hľadať nové spôsoby, ako zachovať rovnováhu. Rovnováhu medzi povinnosťami a kompetenciami. A o tom môžu rozhodnúť ľudia vo vedení STEZ-u, klubov. Vytvorme jednotnú názorovú platformu, kde na konci je víťazom športovec a spokojný divák.

Pin It on Pinterest

Share This