NOVÁ DOBA: BUDUJEME PARKOVISKÁ, ABY SA MALI DETI KDE HRAŤ.

Keďže zatiaľ žijeme v demokratickej krajine a nepatrím k ľuďom, ktorých uspokojuje veta “Buďme radi, že máme aspoň niečo”, si dovolím reagovať k plánom a rozpočtu na rok 2018 pre sídlisko Západ 1., konkrétne na výstavbu ďalšieho parkoviska, znovu na úkor zelene a priestoru, kde sa môžu deti hrať.

Áno, je pravda, že áut stále pribúda a kapacita parkovacích miest je obmedzená. Ale nejde donekonečna stavať parkoviská medzi panelákmi, pretože raz zaberú všetok priestor. A čo potom? Tak či tak bude treba vymyslieť iné riešenie. Napríklad poschodové parkovisko, alebo podzemné garáže, jednosmerky, vodorovné značenie parkovacích miest a podobne… . Možno namiesto nového Lidlu trebalo postaviť poschodové parkovisko a uprednostniť tak potrebu parkovania áut, pred pohodlnosťou ľudí, ísť si pre veľký nákup do mesta. Nie je to až tak ďaleko a napokon, s pribúdajúcimi autami rastie aj možnosť ľudí, odviezť sa na nákup aj trochu ďalej – Kaufland, Tesco, Lidl, Billa …. . Máme toho v meste dosť.

 

Taktiež nejde nevšimnúť si, do akej obrovskej časti z rozlohy sídliska sa zahryzol plot okolo kostola. A zbytočne. Toľko nevyužitého miesta. Choďte sa pozrieť, aká veľká plocha je z každej strany kostola a mohla by byť využitá v prospech obyvateľov. Nie zneužitá v prospech cirkvi, len tak.

Prichádzame však o posledné zvyšky zelene. Berie sa to do úvahy, ako jediná možnosť a jediné riešenie. Ale raz sa bude musieť vymyslieť iné, pretože kapacita sídliska je obmedzená. A nepomáha tomu ani bezohľadnosť a neobozretnosť šoférov, ktorí majú medzi sebou zbytočne veľké odstupy a tam, kde by mohli stať tri autá, stoja dve.

Mnohí sme sa na miestach, ktoré zožrali parkoviská, ako deti hrali, naháňali sa, hrali loptové hry. Utužovali sa tam priateľstvá, detské spomienky a deti sa mali kde hrať a pritom byť na dohľad rodičov. A dnes mi tieto riešenia prídu, ako keby kompetentní nepočítali s tým, že sa budú rodiť ďalšie deti a budú mať tiež svoje potreby, mať sa kde hrať, vyblázniť sa.  Plánuje sa, že prídeme o ďalšiu takúto plochu, za bytovým domom na Duklianskej ulici. Nehoráznosť.

V obytnej zóne, kde na dopravnej značke sú nakreslené hrajúce sa deti, sa naozaj budú deti hrať už len na ceste, alebo preskakovať plot školského dvora. Ale tam nemožno nahnať všetky deti zo sídliska, ako nejaký dobytok do ohrady a veselo rušiť všetky možné plochy, kde sa môžu hrať. A nie len deti.

Pýtam sa, kedy sa začne robiť podľa koncepcie, ktorá bude brať zreteľ na reálne potreby občanov a nebude smrdieť po nezáujme, ľahostajnosti, prvoplánovosti?

Autor článku: Miroslav Hnát

Pin It on Pinterest

Share This