Žiadny človek si nezaslúži väčší rešpekt, ako človek, ktorý je človekom

Keď pred tebou niekto stojí pri pokladni, chce zaplatiť, no zistí, že mu pár centov chýba, tak je pekné gesto doložiť mu, ak máš pri sebe nejaké drobné navyše. Hlavne ak je to starý človek so sáčkom pečiva a kúskom salámy, alebo malý školák, ktorý si chce kúpiť džúsik v krabičke. Nie na nich zazerať a krútiť hlavou. (iné je, keď tam stojí niekto so sáčkom a toluenom namiesto pečiva 😃 )

Keď ideš okolo niekoho, kto sedí na lavičke a plače, tak popri ňom môžeš buď mlčky prejsť, alebo sa mu môžeš prihovoriť. Možno mu to dobre padne, aj keď si cudzí človek. A kto vie … . Možno ťa nepošle do riti. Minimálne budeš mať zo seba dobrý pocit. To platí aj v prípade, keď vidíme niekoho spadnúť, alebo keď sa niekomu vysype nákup. Niekto sa škodoradostne smeje, niekto beží na pomoc. A taký pocit si potom so sebou z tejto situácie každý odnáša. A každý deň zbierame rôzne drobné kúsky srdca, ako rozsypané centovky zo zeme – pozdraviť, poďakovať, poradiť, podržať dvere, odsunúť stoličku, poradiť cestu, podať niečo z vrchnej police, vyjadriť rešpekt a uznanie, na verejných záchodoch neočurať dosku, spláchnuť po sebe, očistiť záchod, v posilňovni po sebe nenechať v sprchách hnoj… . Alebo robíme presný opak toho všetkého a rozhadzujme okolo seba omrvinky pre iných, no nasiaknuté jedom. Nezabijú, no zbierajú sa v útrobách každého z nás. A potom sme mnohí otrávení. A opäť sa miešajú spätné väzby a reakcie na rôzne vonkajšie vplyvy.

Keď ideš do vchodu a vidíš, že niekto kráča do bytovky za tebou, tak je pekné ho s výťahom počkať a nesnažiť sa rýchle do toho výťahu zavrieť sám. Ak ti ovšem netreba silno na záchod a nemodlíš sa k výťahu, aby rýchlo prišiel, rýchlo sa zavreli dvere a aby čo najskôr dorazil na tvoje poschodie. A nechceš susedovi ukázať prepletanie nohami, nadávky, alebo že si už v kabíne dávaš dole nohavice, aby si na chodbe nestrácal čas. Ak si to nepustil do gatí na polceste 😃

Každopádne, rôzne maličkosti robia ľuďom dobrý alebo zlý deň. A prispievame si k tomu navzájom. Úsmevom alebo zachmúrením. Pekným slovom, alebo nadávkou. Ochotou, alebo nezáujmom. Obozretnosťou, alebo sebeckosťou. Ohľaduplnosťou, alebo bezohľadnosťou…. . Mnohokrát podľa aktuálnej nálady či predchádzajúcich udalostí. A niekedy je to fakt na hovno deň, kedy sme radšej namosúrení a odháňame ľudí od seba. No a v takýto deň padne vhod pekné slovo, úsmev či pozornosť aj od cudzieho človeka. Dokáže to zázraky.

Zlepšiť alebo zhoršiť niekomu náladu nič nestojí. Pohybujeme sa v tej spleti spätných väzieb a často si to odnesieme za niekoho iného, alebo takí proste sme ako ľudia. Povahou, skúsenosťami, náladou, srdcom, svedomím.

Pin It on Pinterest

Share This