ZVIERATKO NIE JE VIANOČNÝM DARČEKOM NA PÁR DNÍ A POTOM ŠUP NA ULICU S NÍM

Psy a mačky na ulici nemrznú dobrovoľne, ani sa tam dobrovoľne nedostali. Sú tam aj kvôli rozmarom a nezodpovednosti ľudí, ktorí si ich dávajú ako darčeky a akoby im nedochádzalo, že to nie je plyšová hračka, ktorá bude za každých okolností mäkká, držať tvar a hriať bez toho, aby potrebovala vyvenčiť a nažrať.

Sú známe prípady živých darčekov, ktorými sa deti chvíľu potešia, no potom aj tak venčenie ostáva na rodičoch, ktorí s “nadšením” chodia pomedzi paneláky, čumia do mobilu a majú takú “obrovskú radosť” zo zvieratka, ako keby tam ani nebolo. Alebo šup s ním von na nákupy – človek pol hodiny v obchode a pes poslušne čaká priviazaný vonku. To musí mať z toho venčenia neskutočný zážitok. To je to dokazovanie, že pes má dušu. Nechať ho smutne čakať vonku, alebo sa ani naňho nepozrieť, chodiť s ním von iba z povinnosti a predstavovať si, aké by to bolo, keby sa dal odložiť doma na poličku a vybrať z neho batérie.

Nedávajte si na Vianoce pod stromček šteňatá, alebo mačiatka len kvôli tomu, že je to “jeeeej aké zlaté a roztomilé”, pretože príde aj skutočnosť, že sa o to zviera treba aj starať. Dlhodobo a pravidelne, nie iba vtedy keď máte náladu a chuť. Nie je to niečo, čo sa postaví do kúta, keď vás to omrzí, prestane baviť, alebo nebudete mať na to čas. Psy v sebe nemajú šelmu, aby si na ulici dokázali niečo uloviť a prežiť tak. Potrebujú prítomnosť a blízkosť človeka. Nie je to totiž vlk. Myslite na to, keď ich odveziete niekde k lesu a necháte tam, ako vrece odpadkov, alebo ich ešte k tomu aj priviažete a odídete s tým, že “veď je to zviera, dokáže sa v prírode o seba postarať”. Asi poniektorým nedochádza, že je to domáce zviera a nedokáže loviť a vysporiadať sa s počasím tak, ako divá zver, ktorá je na to zvyknutá, pripravená a má v prírode svoj režim.

Ja osobne nemám rád psy, mám alergiu na srsť a nebudem sa nad nimi rozplývať len preto, aby som na niekoho urobil dojem falošnou citlivosťou. ALE toto mi vadí.

A keď vidím tie zrúdy, predávajúce šteňatá na Vianočných trhoch, ako vzbudzujú v ľuďoch, ktorí sú z predvianočného obdobia namäkko, ľútosť a chuť mať doma niečo také “zlaté”, “nevinné”, “bezbranné”, tak by som ich vyzliekol a priviazal v tom mraze k stromu. Nech tam o sebe premýšľajú. Biznis sa dá robiť aj s niečim iným.

Pin It on Pinterest

Share This