TAJOVSKÉHO ULICA – JEDNA Z UKÁŽOK VZORNEJ STAROSTLIVOSTI MESTA

Tajovského ulica v Spišskej Novej Vsi je jedna z ukážok, ako vážne mysleli kandidáti svoje sľuby. Ako systematicky sa tu opravujú cesty a chodníky. Je to ukážka toho, že v takýchto uličkách ľudia nemajú nárok na pohodové prechádzky s kočiarom, bezpečnosť na chodníku a pre vozičkárov žiadne pohodlie. Je to preto, že sa ulička javí ako menšia a málo frekventovaná? Áut tam však prejde dosť a bývajú tam ľudia – občania, voliči, platiči daní. Zaslúžia si taktiež nejakú pozornosť a to jak pri rekonštrukcii ciest a chodníkov, tak aj pri zimnej údržbe. A takýchto miest a uličiek je v našom meste viac. Kto z papalášov sa tam musí nasťahovať, aby sa to tam opravilo? Hlavná vec, že si primátor dal do predvolebného letáka, ako krásne opravili cestu na Košiarny briežok. Čo má ale Košiarny briežok so Spišskou Novou Vsou? Aha, vieme kto tam býva, však?

Ono to tak ale je. Málokto rieši to, čo ho nepáli. Až keď sa človek presťahuje niekam na okraj mesta alebo ďalej od centra, si začne uvedomovať – úradník či poslanec, ako sa tam na mnohé veci kašle. Ako je to tam rozbité a v mnohom zanedbané. A až potom začne konať. Keď sa to priamo dotýka jeho života.

Až keď má človek malé dieťa a kočiar, si začne uvedomovať stav chodníkov alebo aké to je zlé, keď niekto parkuje pred bezbariérmi. Až keď začne v bytovke horieť, až potom si susedia uvedomia, aké je zlé vyhadzovať špaky z balkóna a parkovať ako debil – a blokovať vjazdy, zákruty, križovatky. Až potom tomu susedovi vynadajú. Že je bezohľadný a bráni tomu, aby včas dorazila pomoc.

Až keď sa človek dostane na vozík, tak si uvedomí dôležitosť bezbariérových prístupov a aké je dôležité ich nechať voľné a prístupné. Aby sa dalo dostať na chodník, k autu, na úrad, na poštu, do školy… . A možno treba kompetentným polámať nohy, posadiť ich na vozík a nechať ich pohybovať sa na tých vozíkoch po meste. Či budú spokojní, aké to tu máme s chodníkmi, cestami, bezbariérovým riešením. Ako to tu je s bezpečnosťou. A či si tí úradníci a vedenie mesta naozaj zaslúži toľko chvály.

Ale áno, mnohé je to fajn. Mnohé stojí veľa úkonov a administratívy. Ale veľa vecí – jednoduché úkony, tu trvajú extréme dlho. Pritom stačí vyslať pár ľudí a je to raz dva hotové. – napríklad jednoduché podnety z výborov. A nie čakať a vyhovárať sa jeden na druhého. Nevedieť urobiť objednávky na materiál a koľko čoho treba. Koľko asfaltu. Načo tam takí ľudia sedia? Starina so svojimi lenivými návykmi. Obedíky, prechádzky, výhovorky a zvaľovanie príčin a problémov na iné oddelenia a na kolegov.

Pin It on Pinterest

Share This