KOMUNÁLNE VOĽBY: Prečo je dôležité sledovať politickú kampaň a ísť voliť

Nejsť voliť s myšlienkou, že jeden hlas hore dole, pretože pôjde voliť kopu iných ľudí, je ako keď niekto odhodí do trávy prázdny obal od cukríkov s tým, že “veď je to len jeden sáčok, ten sa na takej veľkej lúke stratí” Ale je to súčasť obrovského celku znečisťovania životného prostredia.

Pre možnú lepšiu budúcnosť mesta je dôležité sa aspoň trochu zaujímať o dianie u nás. A aj to politické. Ale nie až tesne pred voľbami, ale celý priebeh kampaní a činností v predvolebnom období. Kto ako na vás pôsobí. Nepýtajte sa kamarátov tesne pred voľbami, koho idú voliť oni a aby vám poradili s rozhodovaním. O všetkých si môžete dosledovať aj spätne, čo sú to za ľudia a aké za nimi stoja skutky a aktivity. Pozorujte, pýtajte sa, dohľadávajte, overujte, porovnávajte a tvorte si o nich obraz. A ak sa pre niekoho rozhodnete, pretože sú vám jeho vízie blízke, tak ho podporte zdieľaním, povzbudivými komentármi a prejavom dôvery. Šírte jeho myšlienku ďalej. Skúste si však ale vypočuť všetkých.

A ak vám nie je situácia mesta ľahostajná, tak choďte voliť. Nech sa už rozhodnete pre kohokoľvek. Snáď to bude ale kvôli niečomu hlbšiemu, ako len kvôli tomu, že je to váš kamarát, bývalý spolužiak, sused, alebo vám objednal pivo, kamarátsky potľapkal po pleci, podal ruku, povedal vtip. Od toho, koho si zvolíme do vedenia mesta, bude závisieť kvalita života, kultúrna a spoločenská úroveň, čistota, príležitosti, vzhľad a imidž Spišskej Novej Vsi.

Treba si uvedomiť, že s našimi hlasmi dostanú títo ľudia moc rozhodovať v našom meste o všetkom možnom, aj nemožnom. Aj o tom, o čom ste si mysleli, že sa rozhodovať nedá. Preto je dôležité nepodľahnúť hneď niekomu, kto sa vo svojich kampaniach snaží konkurovať Andersenovi, alebo tvrdí, že zmena príde hneď na druhý deň. Ak sa totiž bude niečo meniť k lepšiemu, bude sa to diať postupne a bude to trvať dlho.

Je dôležité, aby samozrejmou súčasťou mesta neboli priehmaty, korupcia, kšeftíky, vyciciavanie verejných zdrojov spriatelenými firmami, pochybné developerské projekty, obrie klamstvá a zahrávanie sa s občanmi. Aby už nedostávali šancu prezliekači kabátov a dlhoročné masky na tvárach klamárov a neschopákov. Aby sa už netolerovalo zastrašovanie, vydieranie, vyhrážanie a podobné praktiky, o ktorých sa nehovorí, no sú verejným tajomstvom. Aby v meste stúpol pocit bezpečia, konečne spoľahlivo fungoval kamerový systém, činnosť mestskej polície bola efektívnejšia a aby do vedúcich postov úradov a inštitúcií neboli dosadzovaní ľudia len kvôli známosti a politike, ale schopní ľudia s potrebnými znalosťami a dostatočnou odbornosťou. A taktiež, aby sa ľudia, ktorí vedia o rôznych špinavostiach, nebáli prehovoriť kvôli strachu, že prídu o miesto, alebo že im bude niekto ako upozornenie pravidelne posielať kontroly.

Treba už konečne dať stop tým, ktorí tu hrajú svoje zákulisné hry a intrigy, len kvôli dosiahnutiu moci a všetkým, ktorí parazitujú na mestských zdrojoch a prebudiť skutočný záujem o občanov a hospodárenie s verejnými zdrojmi šetrne a efektívne, akoby to boli peniaze vlastné, nie cudzie. Nie rozhadzovať v štýle “z cudzieho krv netečie”

 

Ale naozaj. Je dôležité to sledovať, podporiť kampaň niekoho, koho vízie sú reálne a vám sympatické a hlavne – ísť ho aj voliť. Inač totiž nedostane moc a možnosť svoje ciele realizovať. Prevalcujú ho oponenti.

Ďakujem.

Pin It on Pinterest

Share This