Peter Jeleň: Kettlebell si zaslúži pozornosť, podporu a rešpekt

Existuje množstvo športových disciplín. Niektoré sú známe viac a niektoré menej. A bohužiaľ v našom meste je tento kontrast oproti iným krajinám dosť veľký. Možno aj kvôli tomu, že sa stále dotuje a sponzoruje dookola len pár kolektívnych športov, ktorých úroveň tomu ale nezodpovedá.

Rád by som v tomto článku predstavil disciplínu, ktorá má svoju ďalekú históriu a popularitu vo svete a pomaly sa jej začínajú venovať aj ľudia v našom meste. A darí sa im. Zaslúžia si pozornosť a podporu.


Slovo kettlebell/girya sa prvýkrát objavilo v roku 1704 v Rusku. Kettlebell sa používali ako závažia pri vážení tovaru, ale aj v poľnohospodárskych odvetviach, kde si ľudia popri práci medzi sebou merali výdrž a silu. A tak, ako je to aj u mnohých iných športov, ktoré vznikli úplnou náhodou, pri práci, alebo iných činnostiach ľudí, sa kettlebell stával populárny aj na rôznych vystúpeniach a pri žonglérskych show v cirkusoch. Každopádne, kolíska kettlebellu je v Rusku, aj keď obdobné nástroje boli ľuďmi používané už pradávnejšie, o čom svedčia rôzne historické nálezy. V bývalom Sovietskom zväze však vznikli prvé oficiálne súťaže a kettlebell bol zahrnutý v roku 1970 medzi oficiálne športy.

Dlhú dobu bola táto disciplína výsadou mužov a ženy sa prvýkrát zúčastnili majstrovstiev sveta až v roku 1999, šesť rokov po prvých majstrovstvách sveta vôbec. A cvičenie s kettlebellom je stále populárnejšie. Je neodmysliteľnou súčasťou každého kvalitného fitness centra a každej celocvične.


V Spišskej Novej Vsi v tejto disciplíne vyniká aj mladý a úspešný športový tréner Peter Jeleň, ktorý sa dlhé roky venoval rýchlokorčuľovaniu, no novú vášeň objavil práve pri cvičení s kettlebellom. Podarilo sa mu zúčastniť majstrovstiev kettlebel liftingu, kde absolvoval náročné, no na skúsenosti bohaté preteky. A aj táto veľká skúsenosť Petra utvrdila v tom, že si zvolil dobre a je pripravený do tejto disciplíny, v ktorej sa človek musí spoliehať len na svoju silu, zručnosť, vytrvalosť, kondíciu a pripravenosť, dať čo najviac úsilia.

Slovensko sa teda prvýkrát predstavilo v tejto disciplíne prostredníctvom Petra, ktorý sa umiestnil na 8. mieste vo svojej kategórii amatérov do 95 kg. Na II. Vojenských majstrovstvách Poľska získal 2. miesto v zmiešanej štafete, 8. miesto v trhu na 12 minút a taktiež sa umiestnil na Poľskom pohári KETTLEBELL LIFTING KALISZ 2018. Vďaka patrí aj trénerovi Lech Leonovi Kledzikovi za spoluprácu, rozvoj a skúsenosti.


A že Peter nie je nejaká padavka a nováčik medzi športovcami, pridávam pár úspechov a ocenení.

Slovenský rekord 500m v rýchlokorčuľovaní
12 miesto na ME v rýchlokorčuľovaní na krátke trate
4 miesto na ME v rýchlokorčuliarskej štafete
Vicemajster Slovenska v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe
Najlepší športovec mesta SNV a Gelnica 2003
Najúspešnejší tréner okresov SNV a Gelnica 2008

Peter je zároveň pravidelným účastníkom Majstrovstiev sveta, Európy a Svetových pohárov v rýchlokorčuliarskej krátkej dráhe a taktiež je trénerom SR reprezentácie juniorov v rýchlokorčuľovani.

Prajem teda Petrovi množstvo úspechov v tomto športe a taktiež pri jeho trénerských aktivitách.

Pin It on Pinterest

Share This