ZBERATEĽ MICHAL: BYŤ SNEAKERHEADOM NIE JE LEN O TENISKÁCH

Mnoho ľudí sa popri svojej práci a bežnom živote venuje aj zberateľstvu. Každý si vyberie to, čo mu robí radosť, vysiela k nemu pozitívne vibrácie a pri pohľade na obľúbenú zbierku ho to nabije energiou. U každého je to niečo iné.

Medzi aktívnymi zberateľmi nájdeme aj ľudí, ktorí našli obdiv a svoju vášeň pri teniskách. Sledujú nové trendy, výrobcov, históriu značiek a neváhajú za niektoré modely zaplatiť nemalé peniaze už v predpredaji. Medzi takýchto nadšencov patrí aj Michal zo Smižian a zistil som, čo ho na teniskách tak fascinuje.

Zbierať tenisky nie je len zberateľstvo, ale novodobý životný štýl, ktorý je vo svete už vyše 30 rokov a teší sa stále väčšej obľube, pričom najväčší zberatelia majú múzeá s vyše 50 tisíc pármi tenisiek. A asi je to predovšetkým záľuba v športe, čo ich k tomu vedie.

Michala čaká k zbierke tisícov párov tenisiek ešte dlhá cesta, napriek tomu vlastní zaujímavé modely, ktoré by mu mohli mnohí závidieť. Zbieraniu tenisiek u Michala taktiež predbiehali sympatie k hre basketbalu, ktorému sa v detstve venoval a bol to práve jeho tréner, ktorý sa ako prvý Slovák, hrajúci v NBA, ukázal v takejto obuvi. Michala NIKE More Uptempo 96 okamžite fascinovali, pretože takéto tenisky ešte nikdy na vlastné oči nevidel a chcel ich mať tiež. To sa mu však podarilo až po 20 rokoch, od ich uvedenia na trh a sú jednými z mnohých párov tenisiek v jeho zbierke.

Michal si do svojej zbierky vyberá kúsky podľa toho, či sa mu páčia a to predovšetkým originálne prevedenia tenisiek, ktoré vyšli v danom roku. K zberateľstvu sa dostal potrebou novej obuvi a ochoty zainvestovať do niečoho zaujímavejšieho. Tak za svoje prvé poriadne tenisky zaplatil 110e – klasické NIKE Air Force One a tým sa začal jeho záujem aj o iné modely. Stal sa tak súčasťou novodobej komunity mladých ľudí – sneakerheadov

Keď si neskôr kúpil svoje prvé Jordany, oslovili ho natoľko, že tejto značke ostal verný dodnes. Stala sa jeho favoritom a tak jeho zbierku tvoria značky NIKE a Jordan brand. Najviac ho zaujal model Retro 4, od dizajnéra Tinker Hatfield, ktorý navrhol vyše 120 tenisiek. Z nich má vo svojej zbierke 8 párov, najstaršie z roku 2006. Momentálne tvorí Michalovú zbierku 18 párov tenisiek a zďaleka s ich zbieraním nekončí.

Byť sneakerheadom /osoba, ktorá zbiera tenisky, sleduje resell/predpredaj a zaujíma sa o všetko okolo nich/, nie je len o teniskách. Je to o histórii, informáciách, osobnostiach, športe a literatúre, keďže o teniskách vyšlo niekoľko kníh a je samozrejmosťou, že ich má doma každý zberateľ. Či už je to Jordanová biografia, alebo Sneakerpedia – encyklopédia o teniskách. Dôležité je taktiež sledovať oficiálne dátumy a čas vydania. Za jeden pár tenisiek AIR Jordan Retro 1 Bulls/Chicago, ktoré sú asi najvyhľadávanejšie tenisky u zberateľov, pretože v nich prvýkrát Michael Jordan vyhral titul, boli tak očakávané, že sa celosvetovo predali za 10 minút, zaplatil Michal v predpredaji 380e. Ale pokiaľ ide o záľuby, vášeň a kvalitnú zbierku, tak sa na cenu nehľadí. A tak je zbierka, v ktorej je priemerná cena jedného páru tenisiek 200e, zároveň hodnotným pokladom.

Prajeme Michalovi, aby sa mu zbierka rozrastala o ďalšie zaujímavé kúsky a aby mu neušiel ani jeden pár, ktorý bude chcieť získať. Konkurencia zo zákazníkov a zberateľov je totiž celosvetovo veľká.

Pin It on Pinterest

Share This