SMUTNÝ POHĽAD NA ŠKOLSKÝ DVOR MŠ STOLÁRSKA. DETI SA NEMAJÚ KDE HRAŤ!

Aj takáto je realita mesta. Na jednej strane sa plytvá s verejnými zdrojmi a na druhej strane na tom tratia bežní ľudia. Najhoršie však je, že sa ochudobňujú aj deti. Prostredie pre hry, chvíle s rovesníkmi, rodičmi, kamarátmi. Okrádajú sa o detstvo strávené vo vhodnom prostredí, ktoré by im mohlo poskytnúť aj mesto, keby šli peniaze tam, kam majú a namiesto predražených projektov by sa prostriedky použili aj na ďalšie veci a riešenia. Nie sú totiž zanedbateľné.

Pozrime sa na školský dvor v areáli materskej školy na sídlisku Západ. Pôsobí snáď na niekoho lákavo, radostne a korešponduje so slovom “detstvo”? Kedysi áno. Tiež som do škôlky chodil a dvor vyzeral úplne ináč. Teraz ho reprezentujú rozbité chodníky, jedna použiteľná preliezka a veľká nevyužitá plocha.

Dokedy sa nebude hľadieť na bezpečnosť detí a CHODNÍKY ostanú v dezolátnom stave? Kým nedôjde k úrazu? Napokon, vždy sa začne konať až keď dôjde k úrazu, či tragédii. Už sme si na zlý stav chodníkov v meste zvykli a berieme to už ako samozrejmosť. A keď občas vidieť, väčšinou pred voľbami, ako sa niekde robia rekonštrukčné práce, tak nadobúdame falošný pocit, že sa niečo robí a že je tam skutočne úprimný úmysel mesta vyhovieť ľuďom. My sme ale pre nich predovšetkým voliči a potenciálni sympatizanti. Preto chýba ľudský prístup a pochopenie pre reálne potreby, účelovosť, hospodárenie s peniazmi a ich správne využitie.

A čo PRELIEZKY? Nemali by snáď byť automatickou súčasťou detského ihriska, ktoré by robilo radosť deťom z deviatich tried? Kde sú? V bruchu ktorého kamaráta, spriatelenej firmy, predraženého dodávateľa? Pritom v areáli materskej školy je istota, že budú všetky tieto prvky naplno využité. Lenže deti sa berú ako samozrejmosť a netreba im dopriať také detstvo, aké sme mali my.

Keby sa hospodárilo lepšie a ušetrené peniaze šli na aj na potreby detí, tak by bolo aj na nové ležadlá, vankúše, periny a obliečky skôr, nie až po 30. rokoch. Niečo trvá pridlho a niečo sa rieši ihneď. A to je podozrivé.

Mesto by taktiež malo zabezpečiť maliarske práce v škôlke. Tak prečo ju musia maľovať rodičia a učiteľky?

A ďalšia nehoráznosť? Kompetentní si naivne myslia, že netreba vybaviť školský dvor preliezkami, pretože na sídlisku je predsa nové centrálne detské ihrisko. Aj keď predražené, s nevhodným povrchom a bez prístupového chodníka. Asi si ale neuvedomujú čo to je, vziať malé deti z deviatich tried na otvorené malé ihrisko na sídlisku.

A nech sa nikto neoháňa tým, že to nie je také jednoduché a že to chce čas. Pretože keď treba manipulovať a schvaľovať osobne výhodné ponuky a projekty, tak to ide aj ihneď. Nie roky.

Autor článku: Miroslav Hnát

Pin It on Pinterest

Share This