POHĽAD NA DRAHÉ IHRISKÁ NA SÍDLISKÁCH. DLHŠÍ TEXT, KTORÝ MOŽNO STOJÍ ZA PREČÍTANIE.

Jedným z prežitkov bývalého režimu je strach z autorít, vedenia, oblekov, kravát a že je našou povinnosťou byť slepo poslušní, úctiví, so všetkým nemo súhlasiť, neoponovať, nepýtať sa, nepreverovať si a úslužne poklonkovať, ako opičky na gumičke. Ale už dávno žijeme v inej dobe a máme oveľa viac slobody a možností, ako si myslíme. Aj keď zastrašovanie kontrolami a cielenou nespoluprácou úradníkov stále funguje. Netreba sa však nechať zastrašiť, pretože inač sa nič nezmení a pri moci budú stále tie isté štruktúry so zlými návykmi a zdeformovanou definíciou poctivosti, úprimnosti, transparentnosti a cti. Pritom by mali mať rešpekt pred dobou, časom a potenciálom ľudí, pretože raz sa môže všetko zmeniť, príde iná štruktúra a vedenie a môže začať lustrácia, kontroly a audity tých, ktorí sú tu už pridlho a s krvným obehom svine sa usmievajú zo statusov, fotiek, videí.

Dnes niečo napíšem o nových ihriskách v Spišskej Novej Vsi. Môj pohľad pre tých, ktorí sa neukájajú pri myšlienke “Buďme radi, že máme aspoň niečo”, pretože áno, máme aspoň niečo, ale mohli by sme toho mať oveľa viac. A tí, ktorí si z toho robia srandu a súhlasia s touto politikou, nemajú právo nadávať ako sa tu zlé žije, a čo všetko tu nie je. Pretože toto je vážne.

Rád by som sa všetkých opýtal. Myslíte si, že suma necelých 50 tisíc za detské ihrisko nie je veľa? Alebo workoutové ihrisko za 20 700e, ktoré je údajne z kvalitných materiálov, ale má nosnosť len 100kg nie je predražené? Stačí si porovnať cenníky na internete a zistíte, že sa všetko dá urobiť aj za oveľa menej peňazí a tie by sa mohli použiť na ďalšie projekty.

Ďalej sa pýtam. Myslíte si, že hlboký štrk, ako podklad detského ihriska je vhodný? Bezpečný pre malé nohy dieťaťa, ktoré chcete nechať, nech sa na ihrisku vybehá? Že si neublíži? A že je tento materiál ľahký na údržbu, keď do štrku vietor nafúka rôzny neporiadok? Už teraz je tam kopu hnusu. A to nepočítam fakt, že deti sa občas najedia aj piesku, ale štrk je niečo iné. Pritom dodávatelia ihrísk ponúkajú aj špeciálne povrchy – dopadové plochy vhodné na chôdzu, naháňanie sa a dá sa na nich udržiavať čistota.

Opakujem ešte raz. Dôvodne si myslím, že je to ohromne predražené a úmyselne. A nie som sám.  Ale nemusíte so mnou súhlasiť. Každý máme vlastný úsudok.

Tam, kde chce niekto robiť niečo pre mesto a obyvateľov, by nemal chýbať skutočný záujem, účelovosť, ústretovosť, úprimnosť, ochota, nezapredanosť, transparentnosť, odbornosť a nie prvoplánovosť. Stačilo sa len zamyslieť nad tým, prečo sme na Vianoce mali stromček taký, aký sme mali. Kvôli nezáujmu o ľudí a očakávaní automatického súhlasu všetkých. Že všetky hlavy budú slepo pritakávať. A nakoniec ste videli, akú silu máme, keď sa spojíme pre dobrú vec. Tak by to mohlo pokračovať aj ďalej s inými vecami. Keď je niekto schopný hodinu sa maľovať, fintiť a česať, či nahodiť sa do obleku a vyleštiť si topánky a nemá štipku vkusu pri pohľade na stromček? Šlo o čistý nezáujem a neúctu k ľuďom. A s týmto sa pokračuje ďalej aj v iných projektoch. A nepríde ani jedno ospravedlnenie. Ani jedno uznanie si chyby. Všetko predsa prehrmí tak, ako vždy.

Ak poslanci, ktorí kandidovali aj za sídliská a sľubovali, že sa postarajú o ľudí zrazu nevedia, že to bolo takto predražené a tvária sa prekvapene, príde mi to komické. Pritom sú to veľké a neprehliadnuteľné investície, ktoré sa dali overiť. Pretože ak sa niečomu venujem, tak by som mal mať zároveň aj záujem o vec a preveriť si to. Keď to napadlo mňa ako obyčajného človeka, prečo to nenapadlo niekoho, v koho moci je to napraviť? Ale plytvá sa s verejnými zdrojmi.

Chápem, je jednoduchšie neustále omieľať úbohé argumenty, prečo sa to neskontrolovalo, nepreverilo a tváriť sa dodatočne prekvapene, ako si uznať chybu, prevziať zodpovednosť a ľuďom sa úprimne ospravedlniť za svoju neschopnosť. Nie teraz robiť dodatočné preverenie ceny, dodávateľa a správnosti postupu pri jeho výbere. Na to je už neskoro!

Toto nie sú stavby za 5 euro, aby boli nevýrazné a prehliadnuteľné. To to nikto nekontroluje? Pritom sa stačilo o to zaujímať. O ihriská. Ako to, že mňa ako obyčajného človeka to napadlo a ľudí v zodpovedných funkciách nie? A nakoniec uznajú, že mám pravdu a že je to naozaj drahé. Ale stačí v Informátore napísať, ako sa pre ľudí robí maximum a každý je spokojný.

Keď idete do obchodu, tiež hľadáte zľavy, alebo čo najvýhodnejšie ceny, aby ste ušetrili a mohli si dopriať kúpiť toho viac. Prečo sa to nerobí v tomto prípade? Pritom viem minimálne o jednom človeku, ktorý ponúkal oveľa lepšiu cenu, no bol odbitý úradníkom a neskorším nekomunikovaním a zbytočným dožadovaním sa odpovede.

Mne je jedno kto je kto, pretože to nie je osobné. Ide mi o skutky a o výsledok. A je jedno, kto ich bude robiť, ak budú správne.

Minule som cez to ihrisko šiel. Osobne si myslím, že deti ktoré sa tam budú chcieť hrať, by mali mať oceľové členky, aby si ich nevyvrtli. A to nehovorím o absencii prístupového chodníka a lavičiek.

Ak sa niekto venuje politike, je poslanec, alebo má moc rozhodovať a robiť zmeny, tak by sa mal o svoju prácu aj skutočne zaujímať. A to počas celého funkčného obdobia, nie len pred voľbami. Preverovať, kontrolovať, zaujímať sa a to z  vlastnej iniciatívy. Nie aby ho na to musel upozorniť naštvaný občan. Nie potom prekvapene krútiť hlavou a priznať, že to asi nie je celkom ok.

Pýtam sa teda, ako zastupujú poslanci mesta občanov, ktorí im dali hlasy? Neodpovedajú na otázky, naťahujú čas, vyhýbajú sa odpovediam.  Ale každý sa umlčať nedá.

Alebo nech to vzdajú a dajú šancu novým ľuďom a uvoľnia im svoje miesta na úradoch.

Áno, existuje prezumpcia neviny a nepatrí sa niekoho obviňovať a konštatovať fakty, bez dostatočných dôkazov, aj keď si myslím, že ľudia nie sú blbí a slepí. A o vine a nevine rozhoduje len súd. Ale napokon, domnievať sa môžeme. To nám nikto nemôže zakázať. A tak sa teda domnievam, že vedenie mesta, poniektorí poslanci a úradníci účelovo a vedome škodia mestu a obyvateľom a ochudobňujú nás pre vlastné blaho a záujmy.

 

Mnohí neveria, že to takto funguje a že je to len realita politických thrillerov v televízii. Že v meste funguje len pár dodávateľov a vyvolených a staré štruktúry vo vedení a mnohé funkcie na úradoch svorne robia svoj biznis. Poniektorým stačia informácie z Informátora a z TV Reduta, kde sa dozvieme, ako krásne sa tu hospodári a pre ľudí sa robí maximum. Dodávatelia sa ale opakujú, robí to pár vyvolených ľudí a stačí si pozrieť ceny za stavebné práce, zatepľovanie, opravy, rekonštrukcie a kopu ďalších iných služieb, ktorých prehľad si môžete pozrieť na stránke digitálnemesto.sk . Tam si nájdite mesto Spišská Nová Ves a môžete sa kochať cenami za služby. Nového nepustia, aj keď príde s lepšou ponukou. Ale to sa stále iba domnievam, aby som na seba neprevzal rolu poroty a sudcu.  Ale aj tak si myslím, že peniaze nejdú tam, kam by naozaj mali.

Ďakujem za pozornosť.

 

Autor článku: Miroslav Hnát

 

 

Pin It on Pinterest

Share This