PRAVÁ GASTRONÓMIA – LÁSKA, VÁŠEŇ, UMENIE, RADOSŤ, NAPLNENIE

Vzhľadom k tomu, že ľudí stále zaujíma gastronómia a chcú poznávať nové jedlá, chute a povýšiť konzumáciu na umelecký zážitok, som sa rozhodol založiť rubriku o varení, jedle, ingredienciách a správnom nakupovaní.  Snáď si aj táto oblasť nájde svojich čitateľov.

Som rád, že drvivá väčšina ľudí si všimla, že vrcholom kulinárskeho zážitku nie je filmová scéna, v ktorej Bud Spencer holými, špinavými rukami trhá celé pečené kura a tlačí si ho do hladných úst, aby sa sústo čím skôr dostalo do žalúdka. Jedlo by sme si mali totiž užiť viac, ako len naplniť si nim brucho.

Konzumáciu by sme mohli povýšiť na akýsi proces, oslavu bytia a nevyhnutnosti stravy. Nie však len chuťovými pohárikmi. Je príjemným zážitkom cítiť, ako sa teplo domova mieša s príjemnou vôňou pripravovaného jedla, spomienkou na maminu kuchyňu, či prvotný zážitok z objednaného pokrmu v dobrej reštaurácii. Je umeleckým naplnením jedla, ak je na čistom tanieri úhľadne uložené, ozdobené a baví svojou rozmanitosťou farieb. Pôžitok posilní vhodné tepelné spracovanie mäsa, ktorého vlákna sa príjemne rozpadávajú na jazyku; nôž, ktorým s ľahkosťou ukrajujeme zo šťavnatého stejku; vidlička, ktorou oddeľujeme lupene čerstvého, voňavého pstruha a do mäkka uvarená a lahodná zelenina, zjemnená roztopeným maslom; chrumkavý šalát, ktorý sa nekúpe v dressingu; voňavé, nadýchané pečivo, s do zlata upečenou kôrkou. A tak by som mohol pokračovať veľmi dlho, pretože gastronómia a kulinárske umenie nemá hraníc a je to studnica mnohých zážitkov chuti, pestrosti, vône. Dokáže navodiť pocit domova, pokoja, šťastia, naplnenia a vynárajú sa nám pri ňom spomienky na ľudí, miesta, situácie.

V príspevkoch v rubrike o varení sa môžete tešiť na tipy, triky, recepty, rady, grify a som rád, že svoju pomoc a spoluprácu pri písaní blogu o gastronómii prisľúbil talentovaný kuchár zo Spišskej Novej Vsi  Braňo Michalčík, ktorý sa vareniu venuje už desať rokov a neustále sa učí a zdokonaľuje. Varenie preňho nie je len prostriedkom obživy, zárobku, povinnosť, ani nevyhnutnosť. Je jeho vášňou, radosťou, srdcom a umením. Poslaním, ktorým ľuďom robí radosť. Remeslom, v ktorom sa bez pochyby stáva majstrom. Veď, posúďte sami.

Autor článku: Miroslav Hnát

Pin It on Pinterest

Share This