Chlapi, nie je slabosť dať žene kvet. Nebuďte posratí.

Do baru, v ktorom pri stoloch sedia skupinky mladých ľudí, vstúpi predavačka ruží s úmyslom tento kvet ponúknuť chlapom, ktorí tam sú so svojou partnerkou.

Napriek tomu, že sa ženy tvária, že sa ich to netýka, je možné na nich na chvíľu spozorovať záujem, túžbu, očakávanie a následné sklamanie. Na krátky okamih sa pozrú na svojich partnerov v očakávaní, že aspoň raz si z toho nebudú „silácky“ uťahovať. Samozrejme, že to sklamanie zamaskujú za vtipnú poznámku, alebo smiech, no tajne dúfali, že svojmu partnerovi stoja za to, aby im tu ružu kúpil, aj keby bola dvadsaťnásobne predražená. Tým, že jej ju chlap nekúpi, alebo o tom ešte zažartuje, tak ju tým urazí, poníži a keď sa ešte snaží vyjednávať o cene, tak ju navyše aj strápni. Aj keď to samozrejme žena nedá vo väčšine prípadov najavo.

Chlapi, o cene ruže, ktorú by ste za prijateľných podmienok kúpili, zjednávate. Prečo nezjednávate aj vtedy, keď kamarátov pozývate na pohárik? Keď si platíte predražených trénerov v posilňovni? Keď si chodíte upravovať tie svoje odporné, slizké, nagelované frizúry? Keď tankujete do áut?

Možno si myslíte, že je prejav slabosti, darovať žene kvet. Že tým utrpí vaša mužnosť. Ale aj tí najtvrdší, najdrsnejší chlapi si dokázali uctiť ženu ružou. Chytiť do svojich silných rúk tak krehkú vec a nezničiť ju. Vtedy žena vedela, že jej nápadník je schopný nie len zlomiť sokovi väzy, ale aj objať a pohladiť krehkú bytosť. Kvet je totiž tým najdokonalejším prejavom náklonnosti a zároveň symbol nehy, krásy, ženskosti. Pekný kvet s tŕňmi, ktoré symbolizovali, že aj žena má vlastný názor, má naňho právo a nemusí sa zhodovať s chlapským pohľadom na vec.

Napriek tomu, že už ženy nenosia výhradne sukne, nesedia celé dni doma v záhrade, alebo v parku a nečítajú knihy, nenosia krinolíny a nevozia sa na velocipédoch, nejazdia na koni znožmo, nemajú už tak vyberané spôsoby a slovník, ako za obdobia Puškina, chodia do práce a v mnohých činnostiach zastupujú chlapov, si vo chvíli, keď sú obdarované kvetom, ku ktorému si môžu privoňať, uvedomia svoju ženskosť, krásu, jemnosť, nehu a všetky tie ďalšie odzbrojujúce vlastnosti ženy, ktorými nás chlapov dokážu zraziť na kolená. Uvedomia si svoju dôležitosť a podstatnosť. Svoje prednosti.

Chlapi, ak darujete žene kvet, nedávate jej len peknú rastlinu, z ktorej na výstrahu trčia ostré tŕne. Dávate jej týmto jediným gestom najavo všetky pekné myšlienky a slová, ktoré nedokážete vysloviť, pretože slovenčina má príliš málo výrazov na to, aby ste dokonale dokázali opísať svoje city a náklonnosť.

Ruža je samotná myšlienka, s ktorou tento kvet odovzdáte svojej láske.

PS: aj žena s predlaktím, hrubším ako vaše stehná dokáže prijať kvety. Raz som mal možnosť vidieť na diskotéke pracovať ženu ako vyhadzovačku. Na krátko ostrihaná, s hrubými rukami, ramenami širokými ako ťažný kôň a namosúreným, naštvaným výrazom v tvári. A keďže občas rád experimentujem, odbehol som do blízkeho supermarketu, ktorý bol ešte otvorený, kde som kúpil kyticu. Nebolo to nič moc, ale účel splnila. Čo myslíte, ako zareagovala a celý večer sa tá žena tvárila? Kvety samozrejme prijala. Naštvaný výraz vystriedal úsmev a tvár sa jej vyjasnila na celý večer.

Autor článku: Miroslav Hnát

Pin It on Pinterest

Share This