Spišská Nová Ves v roku 2150 /pozor, nepekné čítanie/

Poďme si predstaviť najhorší možný scenár budúcnosti Spišskej Novej Vsi, aj keď s nadhľadom, humorom, ale nie nemožný.  Snáď sa nikoho nedotknem.  Pred čítaním si pripravte veľkú zásobu nadhľadu, pretože pre mnohých to nemusí byť pekné a príjemné čítanie. No je to obraz ďalekej budúcnosti mesta, ktorá sa samozrejme môže začať uberať aj iným, lepším smerom. A v to tajne dúfam.

Píše sa rok 2150. Spišská Nová Ves sa rozrástla na ohromné rozmery. Všade stoja obrovské supermarkety, lemujúce celé mesto a ich priestory obsahujú dokonca nocľahárne pre svojich verných zákazníkov a pre tých, ktorým sa nechce ráno vstávať a zvádzať boje pred vstupom do predajne, aby získali najčerstvejšie pečivo a uchmatli si prvé kusy akčného tovaru.  Kvôli výstavbe týchto supermarketov vymizol pojem orná pôda.

Jediným miestom, kde vyrastajú nové domy, je Blaumont a už len historické fotky dokazujú, že tam bol kedysi les a tráva.

Zelená  lávka sa zmenila na nudapláž, ktorá musí byť pod stálym dozorom vojska, aby si ju mohli užiť aj ľudia bez kožných chorôb a so správnymi hygienickými návykmi.

Mnoho ľudí si ešte matne pamätá výlety na Čingov a ako je tam pekne, bohužiaľ vyberané vstupné do tejto oblasti je tak závratne vysoké, že sa viac oplatí prezerať si ho už len na fotkách.

Cestné komunikácie sa však aj naďalej robia úmyselne ochudobnené o kvalitu zložiek na dva-trikrát, aby bolo možné následne vykonávať drahé servisy a opravy. Samozrejme podľa predom stanoveného vzorca úplatkov  a klientelizmu. Chodníky sú popraskané natoľko, že pomedzi praskliny je možné vidieť zemské jadro. Čoraz viac firiem sa zaoberé výrobou lietajúcich detských kočiarov, aby na prechádzke bábätku neodpadla hlava z večného natriasania po nekvalitnom povrchu chodníkov.

Namiesto chatrčí a rozpadnutých domov v miestnych rómskych osadách stoja na upravených pozemkoch luxusné mrakodrapy, bez stopového množstva železa a medi, pričom prvých 6 poschodí nie je kvôli odpadkom vidieť.

Rieka Hornád už netečie tak, ako kedysi a kašovitá hmota, ktorá sa valí korytom, pripomína rannú stolicu po nočnej vykrádačke chladničky. Kačky už dávno odleteli kvôli nečistotám a pene z pribúdajúcich autoumývariek popri rieke.

Kopce z odpadu okolo skládky Kúdelník dosahujú takých rozmerov, že na ich 9 tisícových vrcholoch je nutné použiť kyslíkovú masku, kvôli riedkemu vzduchu. Ich vrcholce sú celoročne pokryté snehom.  V oblasti povolili odstrel premnožených kamzíkov.

Mestské kúpalisko je už mnoho rokov bez vody a priestory popraskaných bazénov slúžia ako verejné wc.

Na mieste, kde kedysi stál Dom kultúry, vzniklo na zarovnanej zemi trhovisko, kde Vietnamci predávajú svoje fejkové handry, napodobeniny značkových hodiniek, nekvalitné hračky a marihuanu.

Kedysi známy šport s názvom hokej sa pred mnohými rokmi tešil obľube obyvateľov, no tí mladší nevedia, či sa hral s hokejkou, alebo raketou. Priestory zimného štadiónu slúžia ako obrovský sklad mrazených potravín. Podobne dopadli aj ostatné športoviská, kde sa v lete vo vonkajších priestoroch suší mäso a ovocie.

Najväčší zamestnávateľ v Spišskej Novej Vsi opustil priestory svojej výroby, pretože náklady na papier pre výpovede a nové krátkodobé pracovné zmluvy boli neúnosné.

Budova Úradu práce sa stala priestorom rómskej ambasády a je odpoveďou na dlhoročné demonštrácie Rómov získať vlastné územie.

Počet diskoték a barov sa podstatne znížil, pretože sa mládež začala stretávať v domoch a bytoch a o ich zábavu sa stará alkohol, pervitin a sexuálna skúsenosť mladých dievčat, ktorých neslušné obrázky sú prílohami v mestskom magazíne a mnohí si ich vešajú do izieb namiesto plagátov teenagerských idolov.

Detské ihriská sú vecou dávnej minulosti a jedinou zábavou malých detí sú skrývačky a naháňačky pomedzi tisícky áut, zaparkovaných na niekoľkopodlažných parkoviskách.

V mestskej ZOO kvôli zlej starostlivosti umrelo aj posledné zviera a ľudia sa spokojne člnkujú na jazierku so zelenou vodou, plnom žiab a prázdnych plastových fliaš.

Všade rastú rastliny obrovských rozmerov a nových druhov, pretože kvantum psích výkalov blahodarne pôsobilo na úrodnosť pôdy a to podporilo vznik a vývin nových rastlinných druhov.

Herne napraskané automatmi sa tešia veľkej obľube a návštevnosti a to nie len v noci, ale aj cez deň. V každej z nich pribudol detský kútik, aby si gambleri mohli nerušene zahrať a neťažilo ich bremeno rodičovstva.

V baroch a nočných kluboch sa zakázalo fajčiť a tak si ľudia konečne vidia  navzájom do tváre a na hodinky.

V centre mesta sa pohybuje špeciálna upratovacia služba, ktorá sa stará o pravidelné odstraňovanie zvratkov z chodníkov a historických budov. Často však nestíhajú. Popri stenách sa váľajú bezvládne telá mladých ľudí, ktorým sa nechce domov, alebo si nevedia spomenúť na svoju adresu. Všetci starí ožrani podľahli slabosti pečene a ľadvín, ale našťastie majú svojich úspešných nástupcov, ktorí to berú ako svoje poslanie už počas prestávok v škole.

Pod Levočskou bránou postávajú členovia rôznych sekt a rozdávajú ľahostajným ľuďom pestré letáky, poukazujúce na krásu posmrtného života.

V parku stanujú ľudia, nazývajúci samých seba umelcami a vystavujú svoje abstraktné diela na šnúrach medzi stromami. Mnohé svojou kvalitou nemajú ďaleko od pestrosti použitého toaletného papiera.

Po tisíckach prepadov a znásilnení sa kompetentní konečne rozhodli sprísniť bezpečnostné opatrenia na Leteckej ulici a v danej oblasti posilnili hliadky, vyzbrojené ťažkou bojovou technikou.

Na polozrúcanine budovy Jednota sedia štyria porotcovia, ako svedkovia nočného života v meste, pretože kamerový systém bol dlhé roky zázračne nefunkčný a to presne v časoch, kedy by mohol pomôcť pri objasňovaní trestnej činnosti.

Zo špekulantov s s.r.o. čkami a z daňových podvodníkov sa vďaka ich počtu stala oficiálne uznaná profesia a aj firmám sa darí len vďaka tomu, že dokážu úspešne okrádať svojich zamestnancov, krátiť dane, deliť výplaty.

Vyrába a predáva sa len jeden druh, značka a farba oblečenia, pretože tuctovosť ľudí si to vyžadovala. Ženám je k dispozícii jeden odtieň farby na vlasy, make upu, jedna veľkosť podprsenky a v televízii, na jedinom dostupnom tv kanále beží nonstop 2394. časť reality show Farma.

Sochu kapitána Nálepku nahradila busta Rytmusa a rodičia sfanatizovaných detí sa modlia za návrat gramotnosti, slušnosti a schopnosti vyjadrovania sa.

Mestské kultúrne centrum spí aj naďalej ako nepobozkaná šípková Ruženka a každý kultúrny program v centre mesta má navlas rovnaký priebeh, so stálicami ako je dychová skupina Železničiar a country skupina The Colt.

Mesto je každú noc ponorené do tmy, pretože kompetentní nevideli dôvod opodstatnenia nočného osvetlenia a tak aspoň ušetrili. Ušetrené peniaze sú však použité na súkromné účely.

Cyklochodník, lemujúci breh Hornádu, dosiahol za viac ako sto rokov dĺžku smiešných 5 kilometrov, no počas jeho výstavby sa mnoho ľuďom žije krajšie, bohatšie a šťastnejšie. Na úkor tých ľahostajných, blbých a neuvedomelých.

Domov dôchodcov bol zrušený kvôli posunutiu dôchodkového veku na 120 rokov a tí, ktorí nepracujú a flákajú sa, nemajú žiadne práva  a sú uväznení.

Frekventované a najviac nenávidené železničné priecestie pri sídlisku Západ 1, ktoré svoje rampy spúšťalo už dve hodiny pred prechodom vlaku, bolo zničené Združením nespokojných vodičov a trvalo niekoľko rokov, kým sa prechod zrekonštruoval a ošetril o nadjazd.

Množstvo stredných škôl sa zredukovalo do jednej, pretože mladí ľudia aj tak nepracovali vo vyštudovaných odboroch a opúšťali Slovensko, aby mohli držgrošiť v zahraničí.

Na prechodoch stoja 14 roční chlapci v policajných uniformách, mávajú na autá a bezdôvodne ich zastavujú, aby si osvojili prácu policajta, z ktorej sa úplne vytratila povinnosť pomáhať a chrániť a jedinou praxou sa stala schopnosť nasadzovať papuče a vypisovať pokuty tak, ako im to je nakázané zhora. Zároveň sa slovo polícia stalo najobľúbenejším a najzábavnejším jednoslovným vtipom v krajine.

Najväčšími darebákmi v meste sú taxikári, ktorí si svoje tetovania nechali zdarma urobiť na družstve v Smižanoch a rešpekt si získavajú tým, že pravidelne zaspávajú ožratí s hlavou na stole v kaviarni. Svoju silu si dokazujú drzým vystupovaním na výlučne ženský personál.  Kedysi najobľúbenejšia taxislužba s najlepšou cenou bola vystrieľaná naštvanými zákazníkmi, kvôli ich neschopnosti dodržiavať dohodnuté časy príchodov.

Ľuďom sa predĺžili palce na rukách, aby mohli lepšie ovládať smartphony veľkých rozmerov a uši im zakrpateli natoľko, že v hlavách ostali po bokoch len dve diery, schopné zachytiť hlas v slúchadle telefónu. Zvuky okolia nie sú podstatné, pretože ľudia sa medzi sebou už niekoľko rokov nerozprávajú.

Muži sa namiesto žien ženia s playstationom a ženy nerodia, aby si nezničili postavy.

Súloží sa na záchodoch, lavičkách, chodníkoch, cestách a to aj za bieleho dňa. Nikomu to nepríde zvláštne a berie sa to ako samozrejmosť.

Spišské divadlo zavrelo nadobro svoje brány, pretože vstup v teplákových súpravách nebol prípustný a ľudia už dávno zabudli na eleganciu, slušnosť a spoločenské správanie.

Najrozšírenejším titulom pred ženským menom je PVC a súčasťou chlapčenských mien s vredmi posiatými chrbtami je chemický vzorec.

Poslanci aj naďalej bojkotujú cirkusy so zvieratami a namiesto toho podporujú rôzne narkomanské koncerty a akcie, aby boli obľúbenejší a zaslúžili si sympatie väčšiny obyvateľstva. Mesto si páli vlastnú značku alkoholu a mnohé byty sa oficiálne prerábajú na výrobne pervitinu, z ktorého si mesto účtuje pravidelné poplatky.

Homosexuali sa už neskrývaju a nehľadajú známosti na pokeci, ale posedávajú na lavičkách a každý je ešte stále prekvapený z toho, kto každý k ním patrí.

Ľudia sú tak paranoidni, že si na zadné časti tričiek našívajú mikrofóny, aby lepšie počuli, čo o nich rozprávajú ostatní za ich chrbtom.

Všetkých priekupníkov so steriodami sa podarilo úspešne pochytať a popraviť, pretože policajti a kriminalisti, ktorí od nich tieto látky kupovali tiež, sú už dávno na dôchodku, alebo po smrti. Tým bolo nutné uzavrieť priestory najväčšieho fitnesscentra  v meste, pretože mu klesla návštevnosť o 95 percent.

Už nie je verejným tajomstvom, že do mnohých funkcií sú dosadení ľudia z úspešných politických strán a to aj napriek tomu, že neovládajú strojopis, sú negramotní, neschopní komunikácie a nemajú žiadne znalosti a zručnosti, potrebné na výkon týchto lukratívnych povolaní a funkcií.

Primátor mesta už pred mnohými rokmi priznal, že je žena, dlho ukrytá za silu najnenávidenejšej politickej strany. Post primátora ostáva aj naďalej najlepšie plateným na Slovensku, so závratne vysokými odmenami, ako šťavnaté sústo pre investigatívne média a bulvár.

Ťažký je aj obchod s realitami, pretože medzi jednotlivými sídliskami sú obrovské rozdiely a ich obľúbenosť je od seba výrazne odlišná.

Sídlisko Mier sa rozšírilo o obrovskú pristávaciu plochu pre medzištnátne lety, aby mohol rozkvitať obchod s drogami, pričom vek obchodníkov s omamnými látkami sa znížil natoľko, že je prakticky nemožné ich rozoznať. Tieto osoby kedysi slúžili polícii, aby si na ich zatýkaní robila meno a pôsobila aktívne. Popritom zároveň chránila väčšie ryby. Teraz sú zo všetkých veľkí kamaráti a biznis je verejným tajomstvom mesta. Bohužiaľ ľudia sa v tejto lokalite bývať boja.

Zo sídliska Tarča sa vytratil detský smiech, hluk, ruch a po chodníkoch sa slimáčim tempom prechádzajú dôchodcovia. Zároveň je to výborné miesto pre tých, ktorí chcú bývať nerušene. Všetka nekalá činnosť sa robí v takej tichosti, že ľudia ani len netušia, z čoho by mohli mať v tejto lokalite obavy. Podobne sú na tom oblasti bližšie k centru mesta, ktoré taktiež zívajú prázdnotou, ktorá je ale len naoko, pretože ľudia svoje aktivity premiestnili z ulíc do svojich bytov a pivníc.

Aby sa niekto odhodlal bývať na sídlisku Západ, musí byť v skutočne bezvýchodiskovej situácii. Úrady dokonca dávajú nenávratné finančné dotácie ľuďom, ktorí sú ochotní prispieť k opätovnému zaľudneniu tohto sídliska, ktoré vyzerá ako ľudoprázdna oblasť Černobylu. Základná škola na Západe 1 ostala aj po mnohých rokoch najnovšou základnou školou, ktorá je však ako jediná nezateplená a začala sa rozpadávať ako budovy v Sarajeve po vojne. Rodičia sa rozhodli deti nosiť do iných škôl a v priestoroch ZŠ je tak chladno, že sa všetky steny zmrštili a ani jedna z nich nie je rovná. Žiaci, ktorí ešte školu navštevujú pália lavice a staré učebnice, aby sa aspoň trochu zahriali. Školský dvor obrástla vysoká tráva, kde sa darí ukrývať vtáctvu, feťákom a milencom. Tí starší spomínaju, že kedysi na ihrisku bola bežecká dráha, futbalové ihrisko a tenisový kurt.

A takto to všetko funguje a ide ďalej.

PS: všetky prípadné podobnosti s momentálnou realitou mesta sú čisto náhodné.

Autor článku: Miroslav Hnát

Pin It on Pinterest

Share This