Kúpiť a predať so ziskom: 5 tipov ako investovať do nehnuteľností

Investície do nehnuteľností patria k veľmi bezpečným a lukratívnym spôsobom, ako zhodnotiť svoje finančné prostriedky. Povieme si niekoľko tipov a rád, ako investovať do realít a zarobiť.

Na úvod by som rozlíšil 3 typy investorov. Rodinní investori investujú do vlastného bývania. Ďalšou skupinou sú investori, ktorí hľadajú príležitosti na nákup nehnuteľností pod cenu, napríklad v dražbách. A nakoniec sú to investori, ktorí nehnuteľnosť kúpia, aby mohli dlhodobo inkasovať príjem predovšetkým z prenájmu. Tu je niekoľko tipov ako postupovať.

1. Informujte sa pravidelne

Pre realitnú investíciu je potrebné získať maximum dostupných informácií. Znižujete si tak riziko možnej straty. Vyhľadajte vo svojom okolí niekoho, kto má skúsenosti s realitným trhom, nechajte si poradiť. Nájdite si čas na prehliadky nehnuteľností. Zoznámte sa s územným plánom danej oblasti a zistite, kde sa počíta s výstavbou. Samozrejmosťou by malo byť aj overovanie údajov na katastri nehnuteľností, či sú v ňom uvedení tí istí vlastníci, s ktorými rokujete. Môžete trh s nehnuteľnosťami a pohyb cien sledovať nepretržite. Stačí sa pozrieť do ponuky realitných kancelárií alebo internetových realitných portálov.

2. Hľadajte príležitosti

Ak máte voľné finančné prostriedky, veľmi prínosné je sledovanie najrôznejších dražieb. Prehľad dražieb nájdete na internete, napríklad na weboch exekučných alebo dražobných spoločností.  Zaujímavú príležitosť môže so sebou priniesť aj zmena územného plánu, keď sa z takmer bezcenných pozemkov môžu stať veľmi žiadané stavebné parcely. Hlavnou vlastnosťou úspešného investora však je vytrvať a počkať si na tú pravú príležitosť. Absolvujte desiatky prehliadok a zúčastnite sa mnohých dražieb. Ak na to nemáte čas, poverte touto úlohou skúseného realitného obchodníka, ktorý za vás zariadi všetky úkony.

3. Kupujte menší byt s nižšou cenou

Pomer kúpnej ceny a príjmov za danú nehnuteľnosť je dôležitý faktor. Od príjmov musíte odpočítať výdavky na služby, opravy, údržbu, alebo poistenie.  V prípade, že ste typ investora, ktorý má v úmysle dlhodobo investovať do určitej nehnuteľnosti, potom je lepšie zamerať sa skôr na menšie byty. Oproti veľkým bytom je tu totiž vyšší výnos z prenájmu. Cena nehnuteľnosti výraznejšie porastie vďaka dopytu po malometrážnych bytoch a majiteľ má zaručený príjem z nájomného.

4. Investujte do svojej budúcnosti

Ceny nehnuteľností dlhodobo rastú. Aj napriek krátkodobým výkyvom sa peniaze uložené v realitách zhodnocujú výraznejšie ako alternatívy sporenia v dôchodkovom pripoistení alebo životnom poistení. Je to lukratívny spôsob financovania svojich životných nákladov v dôchodkovom veku. Možné je zaobstarať si napríklad byt vo veku 30 rokov, ktorý budete financovať hypotékou. Ak ho budete prenajímať, z inkasovaného nájomného môžete hradiť splátky hypotéky. Na dôchodku tak získate zhodnotenú investíciu, ktorú môžete speňažiť, alebo ďalej mať výnos z prenájmu, ktorý bude vaším doplnkovým príjmom k penzii.

5. Vlastné bývanie ktoré šetrí

Ak je napríklad splátka hypotéky rovnaká ako výška nájmu, také riešenie sa vyplatí viac ako platiť drahý nájom. Treba si však uvedomiť, aké sú potreby vašej rodiny. Či vám stačí 3 izbový byt, alebo si kúpite rozmerný rodinný dom. Cena nehnuteľnosti v takom prípade rastie iba mierne. Navyše, musíte počítať s vysokými nákladmi na údržbu domu. Obstaranie napríklad dvoch menších bytov bude prinášať pravidelný príjem z prenájmu a v budúcnosti môže poslúžiť ako zázemie pre vašich potomkov, alebo zhodnotený zdroj pre ďalšie investície.

Autor článku:

Marcel Franko – realitný a hypotekárny poradca | +421 949 129 656 | franko@everestreality.sk

Pin It on Pinterest

Share This