Umenie maľovania kraslíc

K Veľkej noci neodmysliteľne patria aj veľkonočné vajíčka – kraslice, ktorými mladé dievčatá vo Veľkonočný pondelok obdaruvávajú koledníkov. Kedysi bolo každé maľované vajíčko určené jednej konkrétnej osobe a nieslo osobitý odkaz. Najčastejšie sa na zdobenie používala červená farba, ako symbol krvi – sila obnovovať život a prebúdzať prírodu.

Zdobenie vajíčok siaha až do roku 2500 pred n. l. . Svedčia o tom archeologické nálezy v sumerských hroboch. Na našom území sú najstaršie nálezy kraslíc zo 7. storočia.

Vajíčka sa maľovali namáčaním do rôznych rastlinných odvarov, neskôr anilínovými farbami. V súčasnosti sú po celom svete používané rôzne techniky maľovania vajíčok, k najviac používaným a zrejme aj nastarším patrí maľovanie voskom – batikovanie. Ale obľúbené sú aj iné techniky – leptanie kyselinou, vyškrabávanie, oblepovanie látkou, slamou, trávou, obmotávanie drôtom. Kraslice slúžili ale aj ako forma šperku, či drahej ozdoby. V Rusku sa veľkonočné vajíčka zhotovovali z drahých kovov a zdobili ich drahokamy. Na Slovensku sa na mnohých miestach vyrábali kraslice aj z dreva, polystyrénu, či zo skla.

Podľa cirkevnej symboliky znázorňujú kraslice nanebovzatie Krista.

Pridávam fotky kraslíc z dielne pána Milana Hnáta zo Spišskej Novej Vsi, ktorý sa maľovaniu vajíčok prevažne batikovaním voskom venuje už viac ako 30 rokov.

Pin It on Pinterest

Share This