POLE ŠPORT – POPIERANIE GRAVITÁCIE NA TYČI

Naše mesto síce nie je veľké rozlohou, ani počtom obyvateľov, no ľudia tu majú rôzne záujmy a venujú sa mnohým aktivitám. O niektorých z nich vieme viac a o niektorých menej. A jedným z takýchto zaujímavých koníčkov je aj POLE ŠPORT – disciplína, ktorá v sebe spája tanečné prvky, s prvkami gymnastiky a akrobacie. Osobne som pred  návštevou štúdia v Spišskej Novej Vsi, kde sa tomuto umeniu venujú, vedel asi toľko, koľko toho vie škôlkar o teórii relativity.

Vždy som si myslel, že je to výsada povoľnejších žien v striptízových kluboch, no som rád, že som sa mýlil.  POLE ŠPORT/ DANCE  je skutočné umenie a dá sa naňho so skvelým zážitkom pozerať napriek tomu, aby musela žena na tyči ukázať divákom viac, ako je potrebné. Krása úsmevu, kostýmov, ladnosť pohybov a energia choreografií dokonale uspokoja publikum bez nutnosti nahoty.

POLE DANCE má veľmi dlhú tradíciu a pôvod v Indickom cvičení Mallakhamba, ktoré využíva silu a vytrvalosť na drevenej tyči. V roku 1920 taktiež využili akrobati Čínskeho cirkusu  stredovú tyč, ktorá podopierala stan a z toho sa následne rozvíjal šport podobný POLE DANCE – Chinese pole. A práve z toho vychádza dnešná podoba POLE ŠPORTU.

 

STUDIO UPSIDE DOWN v našom meste založila v januári roku 2015 slečna Ľuboslava Orolinová, ktorá sa POLE ŠPORTU venuje tri a pol roka a za krátky čas sa jej podarilo toto štúdio dostať na slušnú úroveň, a to aj napriek problémom s financovaním. Ale šikovní a talentovaní ľudia si vždy dokážu poradiť a nájsť cestu k realizovaniu svojich snov a cieľov. Samozrejme pomoc ochotných ľudí za zíde vždy, pretože tvrdým a poctivým tréningom sa pômocky, potrebné k tomuto športu, rýchle opotrebujú a nablýskané tyče, nevyhnutne potrebné k tomuto umeniu, nie sú lacnou záležitosťou.

O POLE ŠPORTE/DANCE som sa dozvedel, že je to, ako som už vyššie spomínal, niečo medzi tancom a športom, no v štúdiu UPSIDE DOWN k nemu pristupujú, ako ku športovej disciplíne, napriek tomu, že na Slovensku POLE DANCE nie je oficiálne uznávaný ako šport. Pri samotných vystúpeniach musí byť samozrejme súčasťou show aj tanec a choreografia, no tréningy sú zamerané predovšetkým na športovú časť.

Na POLE ŠPORTE je skvelé to, že aj keď vyzerá ťažko a niektoré prvky priam nadľudsky, dá sa s nim začať v každom veku a v každom tele. Najmladšia cvičenkyňa má len 4 roky a najstaršia 47. A ide im to skvele. Každý sa do toho dostáva vlastným tempom a vôbec nevadí, ak má pár kíl navyše, alebo pocit, že sa na to nehodí stavba jeho tela. Každý má predsa kvality v niečom inom. Niekto v sile, iní sú športovejší, tanečnejší. Každopádne, každému sa v štúdiu dostáva individuálneho prístupu a trpezlivosti.

A nie je to len výsada žien. Trénujú a súťažne sa angažujú aj chlapi. Sú síce ostýchavejší, ale s doprovodom manželiek ich pár do štúdia prišlo a seriózne sa tejto aktivite začali venovať.

V súčasnosti štúdio STUDIO UPSIDE DOWN navštevuje zhruba 30 ľudí, ktorých POLE ŠPORT zaujal natoľko, že sa okrem pravidelných tréningov zúčastňujú rôznych vystúpení, či už súkromných, alebo verejných. A nie len v rámci mesta. Popri tom sa neustále pripravujú na súťaže, predovšetkým na Majstrovstvá Slovenska v POLE ŠPORTE, ktoré toho roku budú mať už svoj šiesty ročník.

Štúdiu STUDIO UPSIDE DOWN prajem, aby im vydržal elán a radosť, s akou k POLE ŠPORTU pristupujú a nekonečne veľa úspechov v súťažiach a potleskov pri vystúpeniach.

https://www.facebook.com/upsidedownsnv/

Autor článku: Miroslav Hnát

Pin It on Pinterest

Share This