Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti

Ak práve zvažujete kúpu nehnuteľnosti, odporúčam vám pozorne si prečítať nasledujúce riadky. Možno ste to práve vy, čo si ušetríte starosti a nemalé finančné prostriedky.

Bývate u rodičov alebo v prenájme a zatúžili ste po vlastnom bývaní, potom sa stáva vašou prioritou kúpa vlastnej nehnuteľnosti. Ako teda správne vyhľadať svoje vysnívané bývanie tak, aby ste nepreplatili cenu ?

Nevedomosť trhovej ceny začína na realitných serveroch. Inzerované ceny sú o 5 až 25% navýšené oproti reálnej trhovej cene. Na to aby ste sa vedeli priblížiť k hodnote s akou vstúpite do vyjednávania o cene, potrebujete poznať skutkový stav ponuky a dopytu v lokalite, v ktorej zvažujete kúpiť nehnuteľnosť. Prehľad o ponuke získate vyhľadaním podľa druhu nehnuteľnosti na viacerých realitných portáloch. Nezaručuje to však úspech, pretože vysoké percento nehnuteľností sa ponúka a predáva mimo inzercie. Dopyt by zase mal určovať parameter v podobe počtu zhliadnutí na daný druh. Ide však v praxi o skreslené údaje, pretože inzercia je pod paľbou kliknutí, ktoré vykonajú makléri.

Ďalším dôležitým faktorom je pochopenie motivácie predávajúceho k predaju a to je napríklad predaj zdedenej alebo darovanej nehnuteľnosti, rozvod, dlhy, exekúcie, a podobne. Nápovedu k motivácii môžete získať aj cez katasterportal.sk, kde získate potrebné informácie o majiteľoch a právach k nehnuteľnosti. Na tomto portáli sa dostanete k informatívnemu výpisu z listu vlastníctva. Potrebovať budete však niektoré údaje napríklad o stavbe alebo o majiteľovi.

K správnej argumentácii vám pomôže tzv. zrýchlený odhad ceny, kde sa zohľadňuje najmä rok výstavby, typ stavby, použité technológie a materiály pri stavbe alebo rekonštrukcii, právny a faktický stav vlastníctva vrátane príslušenstva. Pri bytoch sa zohľadňuje najmä poschodie, orientácia na svetové strany, dispozícia, stav rozvodov. Pri neobývaných nehnuteľnostiach musíte zvážiť skryté riziká ako poplatky správcom alebo nevyhovujúce technické zariadenie. Odhad vám pomôže vypracovať aj maklér realitnej kancelárie, ktorý má prehľad o trhových cenách.

Ako teda správne argumentovať kúpnu cenu? Šance na dobre vyjednávanie znižuje aj psychologický aspekt predávajúceho. Čím viac majiteľov ( podielnikov alebo spoluvlastníkov ), tým sa šance na vyrokovanie ceny znižujú. Väčšinou sa spoluvlastníci dohodnú na splnomocnenej osobe, ktorá ich zastupuje pri rokovaniach alebo sa nedohodnú vôbec a vy sa vystavíte komplikovanej komunikácii so zúčastnenými stranami.

Aby sme to zhrnuli, ak chcete ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti, potrebujete si spraviť prieskum ponuky v lokalite, na obhliadke zistiť motiváciu predávajúceho k predaju a vypracovať si zrýchlený odhad ceny. Ak sa chcete vyhnúť stresujúcim situáciám, zdĺhavým rokovaniam a argumentácii o trhovej cene, je tu stále možnosť osloviť realitnú kanceláriu, ktorá sa postará o celý tento proces a môže vám ušetriť starosti a nemalé finančné prostriedky.

Autor článku:

Marcel Franko – certifikovaný realitný poradca senior v spoločnosti EVERESTREALITY.sk, s.r.o.   | +421 949 129 656 | franko@everestreality.sk

Pin It on Pinterest

Share This