Ako som predával svoj prvý byt

Môj realitný príbeh sa začal písať 26.januára 2010. Už 4.februára som získal do ponuky 3 izbový byt v meste Levoča. Hoci koniec príbehu je tragický, dodnes to považujem za jeden z tých menej komplikovaných prípadov.

Panelový byt na 2.poschodí v pôvodnom stave vo vlastníctve manželov po rozvode. Matka s najmladšou dcérou, ktorá sa zamykala vo svojej izbe, dlh u správcu a problémy s alkoholom. Nábor prebehol bez problémov, ešte som telefonicky kontaktoval exmanžela, upresnil podmienky a začal som byt ponúkať. Hneď na prvú obhliadku sa mi nahlásili manželia, ktorí pricestovali do mesta za prácou. Obhliadka prebehla štandardne s tým, že záujem o nehnuteľnosť prejavili ihneď. Z komunikácie vysvitlo, že predali byt v Považskej Bystrici, ktorý bol zaťažený úverom. Rozhodli sa ťarchu – záložné právo v prospech banky prenášať na kupovaný byt v Levoči. Svoj byt predali hotovostnému záujemcovi.

Ako sme postupovali pri predaji bytu

Spísali sme rezervačnú zmluvu, kupujúci zložili zálohu a mohli sme začať pracovať na formálnych záležitostiach. Žiadosť v hypotekárnej banke o presun záložného práva, súdnoznalecký posudok na byt v Levoči, príprava kúpnej zmluvy, komunikácia so správcom. Proces bol zdĺhavý, predávajúci museli súhlasiť so zriadením záložného práva, banka musela odobriť bonitu zakladaného bytu. Keďže išlo o vyporiadanie BSM po rozvode, kúpnu zmluvu sme prispôsobili podmienkami vyplatenia v 1/2 každému vlastníkovi. Otec sa vzdal podielu v prospech najmladšej dcéry. Kúpna zmluva v platobných podmienkach obsahovala zloženie zálohy, vyplatenie dlhu u správcu ( z peňazí kupujúcich ), a zvyšné rozdelenie medzi vlastníkov. Ďalej sme upravili vyhlásenia o zriadení záložného práva v prospech banky. Podpis kúpnej zmluvy a záložných zmlúv sa realizoval v jeden deň. Kupujúci vyplatili, podľa dohody, dlh u správcu, a zvyšné časti kúpnej ceny. Rizikom v tom čase mohlo byť vyplatenie celej kúpnej ceny pred povolením vkladu vlastníckeho práva v prospech kupujúcich, pretože sme nevedeli o ďalších možných dlhoch majiteľov, ktoré by mohli ohroziť prevod vlastníckych práv, napríklad exekúcie. Našťastie sa ďalšie dlhy nepotvrdili a prevod prebehol bez problémov. V podobných prípadoch už preferujeme úschovu finančných prostriedkov.

A čo náhradné bývanie pre predávajúcu?

Samozrejme ubehli 3 mesiace, kým sa celý proces zrealizoval. Počas toho obdobia som hľadal majiteľke 1 izbový byt v Levoči. Aj som jej ho našiel. V sume, ktorú by vyfinancovala z predanej nehnuteľnosti. Vysvitlo však, že zámer s peniazmi je iný a tak som rešpektoval vôľu klienta. Predaný 3 izbový byt sa protokolárne odovzdal. Ešte som pomohol so sťahovaním. Za poplatok sme umiestnili veci z bytu u môjho známeho. Veci však už nikto nevyzdvihol. Predávajúcej sa stali osudné levočské hradby a jej štýl života. O pol roka neskôr som sa dozvedel, že zamrzla.

Tento prípad mi ostane v pamäti, pretože bol môj prvý a zároveň veľmi poučný. Od tej doby som vždy prihliadal na ďalšie smerovanie predávajúceho a snažím sa nastaviť podmienky predaja už v rezervačnom procese tak, aby nám majiteľ nehnuteľnosti neostal bez ďalšieho bývania. V tomto prípade som urobil všetko, čo bolo v mojich silách, no koniec koncov, každý zodpovedá za svoje rozhodnutia. Majiteľka sa rozhodla a ja som to rešpektoval.

Pin It on Pinterest

Share This